A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés folyamán Balaton környéki vendéglátóhelyeket is vizsgáltak. A szezon elején, a július második hetében végzett ellenőrzések során a hatóság mintegy 245 kg terméket vont ki a forgalomból, valamint 4 esetben indított eljárást.

Az ellenőrzés közben feltárt hibákat, hiányosságokat bemutató videó a cikkben leírtak vizuális bemutatására szolgál, többletinformációt nem tartalmaz:

Az idei akció során több esetben a korábbi években tapasztalt hiányosságokkal találkoztak az ellenőrök. Visszatérő hiba volt a rovarháló és a higiénikus kézmosási feltételek hiánya, továbbá több esetben probléma volt a dolgozók érvényes egészségügyi alkalmassági igazolásával. Ez utóbbi dokumentum nélkül - a kiemelt járványügyi kockázat miatt - nem végezhető vendéglátó tevékenység.

Több vendéglátó nem végezte szabályosan az élelmiszerek helyben történő fagyasztását. További szabálysértések között említhető, hogy nem nyomonkövethető (ismeretlen eredetű), valamint lejárt minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági idejű élelmiszereket is tároltak az egyes egységekben. 

(Borítókép: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal)

Címkék: konyha, higiénia, vendéglátó, élelmiszerbiztonság, Balaton, egészségügyi anyagok