A Kaposi Mór Oktató Kórházban az ország egyik legmodernebb megyei szintű onkológiai centruma működik. A képalkotó diagnosztikai eljárások ilyen széles spektruma (CT, MRI, PET-CT, PET-MRI) egyedülállóan itt érhető el, emellett kiemelkedő színvonalú klinikai onkológiai ellátást és terápiás lehetőségeket (pl. sugárterápia, szterotaxia, brachyterápia, onkológiai sebészet) nyújt a komplex, egyszemélyi vezetés alatt álló centrum.

A Kórház 2022-ben 800 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében sugárterápiás eszközparkjának fejlesztésére. A projekt keretében beszerzésre került egy Varian Halcyon lineáris gyorsító és egy Bravos Afterloader brachyterápiás készülék. Megtörtént a kapcsolódó tervezőrendszer fejlesztése is, valamint az adminisztrációs rendszer modernizálásra is sor került.

Az új lineáris gyorsító lehetővé teszi a legmodernebb kezelési eljárások rutinszerű alkalmazását. Lehetőség van azonnal és helyben reagálni a beteg aktuális állapotára (pl.: a daganat méretbeli változása), melynek figyelembevételével akár helyben is új terápiás terv készíthető és az alapján végezhető el a szükséges kezelés. A fejlesztés eredményeként a felére csökkent az alkalmankénti kezelési idő, a hatékonyságnak köszönhetően pedig csökkenthető a beteg kórházi megjelenésszáma és javuló életminőség mellett csökkenthetők a késői mellékhatások is.

Az új brachyterápiás berendezés segítségével már nem csak nőgyógyászati kezelések végezhetők nagy hatékonysággal, hanem megkezdődhetnek a prosztata kezelések is. Az új készülék alkalmazásával pedig jelentős mértékben csökkenthető a kezelések hossza, mely kisebb fizikai és mentális megterhelést jelent a pácienseknek.

A Kórház kiemelt hangsúlyt fektet a prevencióra, ugyanakkor elengedhetetlen a magas betegszámhoz is igazodó terápiás eljárások folyamatos fejlesztése az országosan is meghatározó szerepet betöltő komplex onkológiai centrumban. A megvalósult fejlesztések és a kapcsolódó szolgáltatások eredményeként hosszú évekre biztosított a centrum magas színvonalú és biztonságos működése, az egyre növekvő számú beteg ellátása.

Címkék: fejlesztés, kórház, egészségügyi anyagok, kaposvár