A nagy hőség az egészséges embereket is megviseli, a szívbetegekre pedig kimondottan veszélyes. Az erek ugyanis ilyenkor kitágulnak, így egyes embereknél 5-10 higanymillimétert is csökkenhet a vérnyomás. Szezonális ingadozásra kell felkészülni - mondja Prof. dr. Vorobcsuk András, a Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, aki szerint a magas vérnyomásra szedett gyógyszer szedését sem szabad önhatalmúan elhagynia a betegeknek: "Az a legjobb, hogyha csökkenti a dózist és nem elhagyja egyik pillanatról a másikra, mert ha adott esetben az a vérnyomáscsökkentő pulzusszámot is csökkent, akkor ez komoly problémát is tud okozni."

H. Szabó Sándor felvétele
H. Szabó Sándor felvétele

A megfelelő mennyiségű folyadék pótlása ugyanakkor nemcsak a szívbetegeknek, hanem a kismamáknak is elengedhetetlen. Strandolniuk főként természetesen vizekben ajánlott, az úszás ugyanis kimondottan segít az izmok ellazításában. A fényvédő krémek használata is javasolt, csakúgy, mint a megfelelő ruházat - figyelmeztet a Kaposi Mór Oktató Kórház vezető szülésznője, Mudigné Kiss Tímea: "Kismamáknak ajánlott a természetes anyagokból készült, lenge, jól szellőző ruháknak a viselete. Semmiképpen se legyen gumis, ne szorítsa a kismama derekát. A szoros derekú nadrágok sem ajánlottak, az a lényeg, hogy szellőzzön."

Az étkezés során kerülni kell a kalória- és zsiradékdús ételeket, valamint az erős, csípős fűszereket, mert ezek fokozzák a verejtékmirigyek működését és fokozzák az izzadást. A kellemes közérzet eléréséhez hozzátartozhat egy-egy jó minőségű fagylalt vagy jégkrém elfogyasztása is. 

Címkék: ital, vérnyomás, kalória, szívbeteg, folyadék, kismama, étel, hőség, víz, kánikula, egészségügyi anyagok