Évente többször is végeznek szúnyoggyérítést Somogyban. Erre egyre nagyobb szükség van, hiszen több új faj is megjelent hazánkban az utóbbi években. Ilyen például a koreai, a japán vagy éppen a tigrisszúnyog.

A szúnyogok komoly genetikai elváltozást okozó kórokozókat is terjeszthetnek. A szívférgesség és a kéknyelvűség kialakulásáért is ezeket a rovarokat teszik felelőssé. Az új rovarfajok hazai felbukkanásának egyik oka a klímaváltozás.

null

- Melegszik az időjárásunk és ez a károsító népesség ezt nagyon kedveli. Ezek jöhetnek a Tengerentúlról, vagy éppen Ázsiából.Az elmúlt 10 évben legalább 15 olyan károsító kártevő érkezett, ami ellen védekezni kell, mivel mennyiségi és minőségi kárt okoznak. Ez a termelőnek és az átlagembernek bosszúság és egy komoly költség - nyilatkozta kérdésünre Tóth István, növényvédelmi szakmérnök.

A járványok megelőzése érdekében az Ökológiai Kutatóközpont munkatársai szunyogmonitor.hu néven egy új weboldalt is létrehoztak azzal a céllal, hogy feltérképezzék az invazív csípőszúnyogfajok hazai terjedését.

Címkék: tigrisszúnyog, Ökológiai Kutatóközpont, vérszívók, weboldal, egészségügyi anyagok