A szülészet felújítása tavaly februárban kapott zöld utat és több mint kétmilliárd forintos kormányzati támogatást. Ezt Kaposvár polgármestere jelentette be. Szita Károly már a kórház megújításakor is úgy fogalmazott: csak akkor tekinti befejezettnek a fejlesztést, ha a szülészet is megújul, hiszen fontos, hogy a jövő kaposvári generációi méltó körülmények között, saját városukban lássák meg a napvilágot.

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház területén lévő szülészeti épület felújítási munkálatait a LATEREX Építő Zrt. és a Dunántúli Magasépítő Kft. konzorciuma végezte - írja a magyarepitok.hu. A linkre kattintva egy sor látványos és friss fotót is meg lehet nézni.

A Lamping József 1929-es tervei alapján épült „szülészeti pavillon” a 90-es évek elején már átesett egy rekonstrukción, akkor kapta a manzárdtetős kialakítású második emeletet. Az azóta eltelt időszakban az épület állaga csak romlott, a kisebb időszakos karbantartásokkal együtt is már szükség volt az épület felújítására és funkcionális fejlesztésére.

A jelenlegi projekt során a helyi védelem alatt álló épület kívül-belül teljesen megújult 3500 négyzetméteren.

Kívül a homlokzati jegyek, illetve a domborművek és szobrok megtartásával készült homlokzati hőszigetelés, héjazatcsere, csapadékvíz elleni szigetelés teljes cseréje, a homlokzati nyílászárók teljes cseréjével együtt.

Megújult az épület előtti díszpark, beleértve a főbejárat akadálymentesítését is. Az épület északnyugati részén, a földszinthez csatlakozó régi rakodórámpa helyén, egy, az alagsorhoz csatlakozó új rámpa épült ki a mentők által szállított betegek biztonságos fogadására.

A 2. emeleten a 2018-ban megnyitott Dr. Domány Sándor Humán Reprodukciós Központ változatlan formában működik majd tovább.

Az ilyen korú épületeknél mindig kihívást jelent, hogy a ház eredeti jellegét és szépségét tiszteletben tartva illesszék be a kor követelményeinek megfelelő technikát: a különböző épületgépészeti hálózatokat, egymástól független légkezelő rendszereket, erős és gyengeáramú vezetékek kilométereit. Ezeket különböző csatornákban, strangokban, álmennyezetekben könnyen kezelhető, takarítható és esztétikus felületek mögé rejtették.

A szabványnak megfelelő, korszerű homlokzati hőszigetelést úgy kellett kialakítani, hogy megmaradjanak az eredeti domborművek és díszítő elemek.

A terveknek megfelelően 2021 áprilisában kezdődik a műszaki átadás-átvételi folyamat, a kórház a költözést májusban kezdi meg.

OLTASSA BE MAGÁT ÖN IS!

Címkék: megújul, szülészet, egészségügyi anyagok, Kaposvár