Fordulópont következett be a koronavírus-járványban: eddig "a vírus támadott, mi pedig védekeztünk", most viszont "mi támadunk, a vírus pedig védekezik" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Az új koronavírus-adatokról a kormányfő kifejtette: az új fertőzöttek száma 1576, meghalt 98, javarészt idős és krónikus betegségben szenvedő magyar, kórházban 3638 koronavírus-megbetegedett fekszik, lélegeztetőgépen pedig 302-en vannak.

fotó: MTI/Balázs Attila
fotó: MTI/Balázs Attila

Az elmúlt három-négy nap adatai alapján a miniszterelnök rámutatott: a helyzet javulása megállt, stagnálás, némi romlás látszik.

Ugyanakkor azok száma, akik már legalább egy oltást kaptak, péntek hajnalban 264 530 volt, akik pedig már a második dózist is megkapták, mintegy 92 ezren vannak - ismertette.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ha minden a tervek szerint halad, március elejére elérhető, hogy a legalább egyszer beoltottak és a fertőzésen már átesettek száma meghaladja az egymilliót. Március 15-ére pedig minden 60 év fölöttit, aki regisztrált, beoltanak - közölte, hozzátéve, hogy így április elejére már megközelítőleg kétmillióan lesznek beoltva.

A kormány február közepe és március eleje között egy online konzultáció formájában kéri ki az emberek véleményét a nyitás kérdéseiről - közölte.

Kérdésre megjegyezte: nem tartja ördögtől valónak, hogy a már védetteknek valamivel gyorsabb nyitást tegyenek lehetővé, de ez a konzultáció eredményén múlik.

A gazdaságról szólva hangsúlyozta: miután már érkezett vakcina, a védekezés átadta a helyét a gazdaság újraindításának. A gazdaságvédelmet úgy értékelte: sikerült megvédeni a munkahelyeket, 2020 decemberében kicsivel még többen is dolgoztak, mint egy évvel korábban.

A gazdaság-újraindítási akcióterv első intézkedéseit pedig már meg is lépték, ezt követően április elején meghozzák azokat a döntéseket, amelyek elsősorban a felsőoktatás, kutatás-fejlesztés átalakításáról szólnak majd, "1500-2000 milliárd forintról beszélünk" - vázolta fel a kormányfő.

Ismertette továbbá, hogy július elején meghirdetik azokat a nagy fejlesztéseket, amelyek a teljes magyar energiarendszer korszerűsítéséről, a zöldgazdaság, a körforgásos gazdaság kiépítéséről, valamint egy teljesen új agrár- és vidékfejlesztési program elindításáról szólnak.

Orbán Viktor várakozása szerint ezekkel a döntésekkel 2021 jó eséllyel egy példátlanul sikeres újraindítási év lesz.

A vendéglátóipar bértámogatásáról azt mondta, a kifizetés valóban bürokratikusan és lassan haladt, nem volt szerencsés az eredetileg elgondolt utófinanszírozási rendszer, ezért megváltoztatták, előlegben fizetnek, és utólag számolnak majd el. Így jó esély van arra, hogy az érintettek februárban minden nekik járó támogatást kézhez kapjanak - közölte.

Beszámolt arról a kis- és középvállalkozásoknak induló programról is, amely 10 évre szóló, 10 millió forintos, kamatmentes hitel folyósítását teszi lehetővé úgy, hogy 3 évig nem kell elkezdeni törleszteni.

Címkék: adat, védőoltás, halálozás, gyógyul, elhunyt, járvány, vakcina, fertőzött, beteg, koronavírus, egészségügyi anyagok