Idén félórás mozgásra hívja az embereket a Magyar Rákellenes Liga az Ez vagyok, és ezt teszem elnevezésű kampány részeként csütörtökön, a rákellenes világnap alkalmából.

A szervezet az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta, hogy az eseményen mindenki részt vehet, a nap folyamán bármikor. A szervezők ugyanakkor arra kérik a résztvevőket, hogy a koronavírus-járvány miatt leginkább egyedül, de legfeljebb kis csoportokban, maszkban és a szociális távolság betartásával sportoljanak.

A mozgást ezen az oldalon lehet ingyenesen regisztrálni. Az eddigi adatok szerint 51 településről, 388-an regisztráltak, és vállalták a legalább fél óra aktív mozgást - tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy a Magyar Rákellenes Liga "Onkológiai ellátás Covid idején - kérdések és feleletek" címmel online előadást is szervez csütörtökön. Az előadásra itt lehet regisztrálni.

A közleményben azt írták: Magyarországon minden negyedik magyar ember daganatos megbetegedésekben hal meg, pedig a halálozási arány korai felismeréssel, rendszeres önvizsgálattal és szűrővizsgálatokon való részvétellel nagy mértékben csökkenthető lenne.

Magyarországon 2017-ben 79 270 daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, 2019-ben pedig 32 638 haláleset történt - olvasható a közleményben. A rákellenes világnapot 21 éve minden évben február 4-én tartják.

Címkék: 2021, rákellenes világnap, mozgás, egészségügyi anyagok