Az egészségügyi államtitkár elmondta, tudják milyen átakításokat kell végrehajtani, annak érdekében, hogy a kórházak finanszírozása rendeződjön. Az intézmények adósságállománya nemrégiben több mint 65 milliárd forint volt. A rendezésről szóló terv elkészült és a kormány jóváhagyására vár. Ehhez újabb forrásokat akarnak bevonni a rendszerbe és bíznak abban, hogy ebből jut az egészségügyben dolgozók bérére is.

- Nem csak jobb körülmények között, hanem magasabb, versenyképesebb fizetésért és egy olyan versenyképes életpályának a birtokosaként tudnak dolgozni az egészségügyben, amelyre mindenki gondolt, amikor elkezdte ezt a hivatást - mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár.

Az 52. Somogyi Egészségügyi Napon elhangzott, a megyében több tízmilliárdnyi fejlesztést sikerült végrehajtani és ez a közösség a nehéz években is mindig tudott valami újat alkotni.

- Az infrastruktúrán túl mi valami többet is képviselünk. Itt van egy szakma, aki élen járt az egészségügy struktúra átalakításban, letett egy új népegészségügyi modellt. Ha megkérdezte volna a fenntartónk akkor elmondtuk volna, hogy létrehoztunk egy olyan egységes protokollrendszert, ami az alapellátás és a szakellátás közös munkájának a gerincét tudja képezni a jövőben - árulta el a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója, Moizs Mariann.

Szita Károly az önkormányzat által működtetett alapellátásról szólva elmondta, jövőre egy újabb átfogó háziorvosi rendelő felújításba kezdenek.

- A helyzetünket segíti az, hogy Zombor Gábor államtitkár úrral megállapodva az elkövetkező esztendőben jelentős mértékű Európai Uniós támogatás áll majd a nagyvárosok rendelkezésére ahhoz, hogy alapellátásban a háziorvosi rendelőiket felújítsák - tette hozzá Kaposvár polgármestere.

Saját erőből, illetve pályázat segítségével már 4 orvosi rendelő átalakítása kezdődött meg Kaposváron.

Címkék: háziorvos, felújít, kaposvár, egészségügyi anyagok