Tavaly több mint 1500 gyermekbaleset történt hazánkban. A somogyi mentősök tapasztalatai szerint legtöbbször városon kívül történik valamilyen baleset.

- Érdekes módon a gyerekbalesetek száma az a nyaralóhelyek, vízpartok közelében fokozódik, mivelhogy a városból elmennek ilyenkor szabadlevegőre, elmennek nagyszülőhöz vidékre és ott történnek ezek a balesetek - mondta a Kaposvári Mentőállomás vezető mentőápolója, Fehér Sándor.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tanulmányából kiderül, a szünidőben felszabadultabbá és figyelmetlenebbé válnak a gyerekek. A balesetek a közutakon, parkokban és a játszótereken történnek.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

A balesetek előfordulását az is növeli, hogy a gyerekek közlekedési ismerete nagyon csekély. A tanulmány szerint az iskolákban alig van ilyen jellegű oktatás.

- Ez ma Magyarországon sajnálatos módon csak úgy nyilvánul meg és úgy jelenik meg az ő tanulmányaik során, hogy az osztályfőnök, osztályfőnöki óra keretében, vagy valamilyen foglalkozás keretében némi nemű kis ismeretanyagot kapnak ebben a vonatkozásban, de messze nem azzal a hangsúllyal, terjedelemmel, ami elvárható lenne - árulta el a közlekedésbiztonsági szakértő, Dobrocsi Endre.

A tervek szerint a jövőben ezért nagyobb hangsúlyt kap a közlekedési ismeret a Nemzeti Alaptantervben. Tanórák keretében oktatják majd a gyerekeknek. Ezzel az évtized végére 30 százalékkal akarják csökkenteni a gyermekbalesetek számát.

Címkék: nyár, gyermek, baleset, egészségügyi anyagok