koeln_2671.jpg


A viszonylag tartós, téli időt okozó hideg légtömegek, a jövő héten visszaszorulnak messze északkelet felé. Ezzel egy időben, Észak-Amerikát újabb, a januárihoz hasonló hideg leszakadás fenyegeti. Ennek hatására a Brit-szigetek feletti ciklontevékenység ismét aktivizálódni kezd. A friss számítások szerint a Brit térségben a következőkben ki is alakul egy mély viharciklon. A Kárpát-medence, illetve Európa egy jó része, előbb-utóbb ennek a ciklonnak az előoldali, meleg áramlásába fog tartozni. A egy-két hetes téli periódus után tehát, visszarendeződés látszódik Európa időjárásában. Újra beindulhat a hőszivattyú, melynek hatására déli, délnyugati áramlás veszi kezdetét felettünk. A friss számítások szerint, a jövő hét vége felé újra visszatérhet az idén januárban megszokott tavaszias idő, főleg a délnyugati tájakon, akár 12-14 fok körüli hőmérsékletekkel.

Az időjárási helyzetet, illetve annak tartósságát bizonytalanná teszi, hogy Európa északkeleti részén továbbra is egy erős anticiklon tartózkodik, melyben igen hideg levegő helyezkedik el. Van esély arra, hogy a későbbiekben ez az anticiklon útját állja majd a nyugati, délnyugati áramlásnak. Nagyon valószínű, hogy ez a két képződmény(Brit ciklon és Orosz anticiklon) harca fogja alakítani a Kárpát-medence időjárását a tél további részében. Egyelőre, a friss számítások szerint a meleg, délnyugati áramlás győzedelmeskedik a jövő hét második felétől. Ennek tartóssága azonban még kérdőjeles, hiszen az Orosz anticiklon, és benne a szibériai eredetű levegő, akár március végéig is beleszólhat időjárásunkba.

Megjegyzés: Az előrejelzés a hosszú időtáv miatt kissé még bizonytalan, egyelőre csak tájékoztató jellegű.



Az ábrán a Brit-szigetek feletti hatalmas ciklon látható.(piros nyilak) Ennek hátoldali áramlásában(fehér nyíl) hideg áramlik Észak-Amerikára. Ugyanakkor előoldali áramlásában(piros nyíl), délnyugati áramlással meleg levegő érkezik Európába.



Hőmérsékleti előrejelzés a jövő péntekre. Közép-Európa felett, erős délnyugati, előoldali áramlás alakul ki.(piros nyíl) Az ábrán a sárga és narancs szín, a meleg levegő térhódítását jelzi.Ugyanakkor Amerikára (fehér nyíl) igen hideg levegő érkezik.



Hőmérsékleti előrejelzés 2 méteres magasságra. Jól látható, hogy a Kárpát-medence nagy részén 10 fok fölé melegszik a levegő, a jövő hét végére. ugyanakkor Európa északkeleti részén, továbbra is igen hideg levegő található.(fehér kör) Ez a hideg levegő februárban még beleszólhat időjárásunkba.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tibor, kapospont, szalinay, időjós, yolo, egészségügyi anyagok