halpusztulás


Tóth Ferenc, Tolna megyei kormánymegbízott közleményében azt írta: a Kaposban a vízben oldott oxigén mennyiségének jelentős csökkenése okozhatta a szombaton észlelt, tömeges halpusztulást.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága általános halfogási tilalmat rendelt el a Kapos teljes Tolna megyei, illetve a Sió érintett szakaszán.

A kormánymegbízott arra is kitért, hogy az állategészségügyi igazgatóság munkatársai hal- és vízmintát vettek a Kaposból, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állategészségügyi Diagnosztikai Laboratóriumában vizsgálnak; az eddigi adatok szerint az elpusztult halakon fertőző és parazitás megbetegedést nem észleltek.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, múlt kedden folyt ki két-háromezer köbméternyi vinasz (cukortalanított melasz) a Cukorgyár egyik tartályából, amely a Kisgáti patakon keresztül jutott a Kaposba.   A kormányhivatal közlése szerint a szennyezés lassan kijut a Kaposból, a hullám a reggeli órákban érte el a Sión Kölesd térségét, és várhatóan két-három nap alatt eléri a Dunát.

halpusztulás


Csonki István, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója az MTI-nek elmondta: kedden Szekszárd mellett merülő falat feszítenek ki a Sióban, és gyűjtőhelyre terelik a halakat, a pusztulás mértéke azt követően pontosabban megbecsülhető.

Vízügyi szakemberek becslése szerint a szennyezés által érintett szakaszon 2-5 mázsa haltetem található, és eddig fél mázsa elpusztult halat távolítottak el a vízből.

Címkék: kihal, vinasz, pusztulás, meghal, hal, egészségügyi anyagok