Két héttel ezelőtt jelent meg cikkünk az Északi-sark idei erőteljesebb jegesedéséről. A folyamat ma is tart. Az erőteljes jég és hideg felhalmozódás meg is tette hatását. A szibériai területekre megérkezett a napokban a tél, amely szeptember közepén még ott is szokatlan, legalábbis az előző évekhez képest.

gensnh-10-0-204.jpg


Az ábrán látszik az a hatalmas és egyre erősebb hidegmag, amely a későbbiekben Oroszország keleti területeit is elárasztja.



Orosz hőmérsékleti diagram, amelyen szépen tükrözi a határozott lehűlési folyamatot.

Könnyen lehet hogy Közép-Európa felett a hónap végétől keletire, északkeletire fordul az áramlás, ezzel hideg, száraz levegő szivárogna hazánkba is.



A fenti ábrán látszik a folyamat ahogy október elején a kelet-Európában felgyülemlett hideg levegő megközelíti a Kárpát-medencét. A hideg keleti és délkeleti irányból szivárogna be hozzánk(kék nyilak). Természetesen ez telet még nem hozna medencénkbe, de az ilyen helyzetek már meghoznák az első hajnali fagyokat 2 méteren is.

Megjegyzés: Az előrejelzés a legutóbbi modellfutások alapján készültek. A meteorológiai modell naponta akár többször is frissül, így természetesen változások lehetnek a hosszútávú előrejelzésben.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szibéria, ősz, szalinay, hideg, tél, egészségügyi anyagok, időjárás