Az egészségügyi célú uniós fejlesztésekre szánt források negyedét még nem hívta le Magyarország, az eddig elindított projektek közül pedig sok jelenetős késésben van. Különösen a kórházaknak nagyon fel kell gyorsulniuk, ha nem akarják elveszíteni a támogatásokat – hangsúlyozta a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság elnöke az IME egészségügyi vezetők lapjának konferenciáján.

Dózsa Csaba elmondta: a kórházi fejlesztéseket célzó nyolc térségi program közül például, holott már mintegy 50 hónapja futnak, a Debreceni Egyetemen folyó az egyetlen, amelynél sikerrel lezárult a pályázat.

A kaposvári projekt 90 százalékos, a miskolci kétharmados készültségben van, míg a pécsi, illetve a szegedi egyetemé gyakorlatilag éppen hogy elindult.

Ahogy arról a KaposPont beszámolt: a Pólus program keretén belül 2012. márciusában fejeződött be a kaposvári kórház fejlesztésének első üteme.

Kaposi Mór Oktató Kórház új bejárat

És 2013. februárjában elsőként számolt be a KaposPont arról, hogy újabb 4400 milliós fejlesztésre pályázik a kaposvári kórház. Szó volt arról is: a több mint 12 milliárdos Pólus program utolsó üteme is elkészül várhatóan még az idén, közben pedig egy újabb fejlesztési pályázatot nyújt be a kórház vezetése.

kórház

A konferencián elhangzott: a 27 másik, kisebb kórházi fejlesztési projekt közül pedig egyetlen egyet sem tudtak még lezárni, sőt nem egy esetében éppen hogy az első kapavágásokon vannak csak túl.

A szakrendelői fejlesztések ugyan előrehaladottabbak, ám e téren más problémákkal kell szembenézni – derült ki abból az elemzésből, amely a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség megbízásából vizsgálta az uniós forrásokból megvalósult egészségügyi fejlesztéseket. A Corvinus Egyetem Hétfa Kutatóintézetének vezető értékelője, Kiss Norbert elmondta: a támogatási források csaknem 60 százalékát, kevés híján 200 milliárd forintot a kórházak használtak fel, míg az egészségügyi célú uniós pénzek 27,5 százalékát, 93,5 milliárd forintot szakrendelő-fejlesztésre költöttek. Arányaiban az alapellátásra, vagyis a háziorvosi, védőnői szolgálatok támogatására jutott a legkevesebb, mindössze a források 4,5 százaléka, 15 milliárd forint.

Kiss Norbert arra is felhívta a figyelmet, hogy azok a kórházak, amelyek fejleszteni akarnak, most tegyék, mert számukra belátható időn belül nem lesz ilyen jelentős EU-s forrás. A következő hét éves uniós fejlesztési ciklusban az unió inkább a közösséghez közelebbi ellátások, így például a háziorvosi szolgálatok, támogatását célzó pályázatokat szorgalmazza.

Forrás: vg.hu

Címkék: élen, kórházfejlesztés, kórház, kaposvári, egészségügyi anyagok