A meteorológiai szolgálat citromsárga riasztást adott ki szerdára Somogy megyére. Zala, Vas megyében akár 30 centiméteres hó is hullhat.

24 óra alatt 10 cm-t meghaladó friss hó hullhat szerdán Somogyban. Ezért elsőfokú riasztást adtak ki szerdára. Zala és Vas megyében akár 30 centiméteres hó is hullhat. Itt vörös riasztás van érvényben.

TÖBB HELYEN IS HÓÁTFÚVÁSOK NEHEZÍTIK A KÖZÚTI KÖZLEKEDÉST

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd déli jelentése alapján a Dunántúl nagy részén, illetve Pest megyében továbbra is havazik. Pest és Komárom-Esztergom megyében hóátfúvások nehezítik a közlekedést, ráadásul Székesfehérvár térségében ónos eső hull. A társaság közel 300 munkagépe dolgozik a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákon.


A 12.30 órai összesítések alapján a Dunántúlon Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom, illetve Pest megye területén is változó intenzitással havazik, Székesfehérvár térségében pedig ónos eső esik.


A főutak Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron megyében, továbbá Tatabánya térségében havasak, hókásásak, Veszprém megye keleti felén, Szántód környékén és Fejér megye északi felén inkább latyakosak. A Dunántúl déli részén és a Duna-Tisza közén vizesek, az Északi-középhegység területén nedvesek, a Tiszántúlon pedig szárazak a főutak. A mellékutak Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében többnyire havasak, letaposott havasak, Somogy és Fejér megye északi felén inkább latyakosak. Az alsóbbrendű utak a Dunántúl déli felén és Bács-Kiskun megyében vizesek, az Északi-középhegység területén többnyire nedvesek. A korábbi havazás nyomán Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén letaposott havas, Putnok és Balassagyarmat térségében jégbordás mellékutakra kell számítani.


A Magyar Közút Nonprofit Zrt a Komárom-Esztergom megyei 8137-es jelű összekötő utat Tata és Kömlőd között hóátfúvások miatt lezárta, a közlekedők Környén át kerülhetnek. Pest megyében a Zsámbéki-medencénél a Perbál és Budajenő, illetve a Perbál és Tinnye közötti mellékutakon szintén hóátfúvások nehezítik a közlekedést. Hasonló a helyzet Monor térségében is, itt Valkó, Tura és Zsámboknál vannak hóátfúvásos szakaszok. Ezekben a térségekben a társaság egy-egy speciális hóekéje folyamatosan dolgozik azért, hogy ne váljanak járhatatlanná a hóátfúvásokban érintett a mellékutak, de igazán hatékonyan csak a szél elállta után tud fellépni a közútkezelő, mivel az útról letakarított havat a nagy erejű széllökések folyamatosan visszahordják a burkolatra.


A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összesen közel 300 munkagépe és 600 munkatársa dolgozik a 12.30 órai állapot szerint az utak hóeltakarítási és síkosságmenesítési munkáin. A társaság mind a 78 üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan látják el feladataikat a cég szakemberei.


A társaság a télies útviszonyok miatt arra kéri az autósokat, hogy indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a cég Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a cég megyei ügyeletein – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak.



Címkék: jelzést, adott, alatt, citromsárga, óra, egészségügyi anyagok