Soltész Miklós államtitkár jó hírekkel érkezett a szakszervezeti konferenciára. Jövőre ugyanis új források érkezhetnek az ágazatba.


- Az egyik örömteli megvalósulása az Európai Uniós új Széchenyi terves pályázatok egyrészt kiírása, másrészt lassan eredményhirdetése, amely által gyermekvédelmi és szociális intézmények, idős othonok, fagyatékossággal élők, szenvedélybetegek, pszichiátria gondozottak otthonai megújulhatnak - mondja a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkára.


Így hajléktalanok továbbképzésére 800 millió forintos forrás, autisták farmokon való kezeléséhez 2 milliárd forint áll majd rendelkezésre. Kell is pénz, hiszen az alulfizetett és túlterhelt ápolók egy része már külföldre készül.  
- Nagyon erősek a migrációs tendenciák, tehát a külföldre elvándorlás, ez elérte a szakdolgozói kört, nagyon határozott lépésekre lesz szükség a kormány részéről, hogy ezt megállítsák és visszafordítsák - mondja az Egészségügyi Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárság kabinetfőnöke, Benada Attila.


A szakszervezetiek szerint az ápolók rosszabb anyagi helyzetben vannak, mint a betegek. Így nehéz gyógyítani. Az MSZ EDDSZ elnöke, Cser Ágnes szerint köztudomású, hogy szakképzett munkaerőhiány is van, és a legnagyobb megdöbbenésünkre és sajnálatunkra a szociális ágazunkban dolgozók megélhetése napi szinten veszélyeztetve van.


A szakszervezeti vezető hozzátette: nehéz lesz úgy felzárkóztatni a középosztályhoz az ápolókat, ha havi nettó 80-90 ezret keresnek. Ráadásul sok asszony közülük 2-3 gerincsérvvel dolgozik a betegekért.  


Címkék: szakszervezeti, rosszabb, helyzetben, ápolók, dolgozók, Siófok, egészségügyi anyagok