Hétfőn döntött a parlament a települési önkormányzatok fekvőbeteg-szakellátó intézményeinek átvételéről, és az átvételhez kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló előterjesztésről - írja az MTI.

A döntés értelmében az állam május 1-jével hetven egészségügyi intézményt, az azokhoz kapcsolódó vagyonnal, átvesz az önkormányzatoktól. Ebből 54 kórháznak május elsejével fenntartója és tulajdonosa lesz az állam. További 7 intézmény már január óta állami tulajdonban van, másik 9 kórház esetében pedig az átvett feladat ellátásához használt, bármilyen jogcímen használt önkormányzati ingó- és ingatlanvagyon kerül május elsejével az államhoz.

A siófoki kórház főigazgatója, Varga Ferenc szerint töretlen volt eddig az intézmény fejlődése, azért is, mert az önellátó volt. Ezért nem szorult támogatásra. Az üdülőrégióban lévő kórház speciális helyzetben van, hiszen télen 85 ezer, nyaranta mintegy 200 ezer ember teljes, átfogó szakellátását kell biztosítania. A szemészet egynapos ellátássá való átalakításával 18 ágyat vonnának el az intézménytől. Folyamatban van két, uniós támogatással megvalósuló nagyberuházás (központi sterilizáló, műtő, diagnosztika; új sürgősségi osztály), a főigazgató tudomása szerint a tízszázalékos önrész biztosításának kötelezettségét átveszi majd az állam az önkormányzattól.

A marcali kórház főigazgatója, Antal Gabriella azt mondta, az állami tulajdonba vétellel egy időben megszűnik az intézmény önállósága, az a Kaposi Mór Oktató Kórház telephelyeként működik tovább. Úgy tudják, valamennyi aktív fekvőbeteg-ellátás megmarad, de gyerekgyógyászat csak nappali ellátási és sürgősségi formában lesz. Szeretnék fejleszteni a sürgősségi ellátást, különösen a diagnosztikát, s létrehoznának egy 10 ágyas hospice részleget. Emellett egy pályázat egyik nyerteseként pszichiátriai, légzés- és kardiológiai rehabilitációs szakrendeléseket alakítanak ki.

A nagyatádi kórháznál az átvett feladat ellátásához használt, bármilyen jogcímen használt önkormányzati ingó- és ingatlan vagyon kerül állami kézbe - tudta meg a KaposPont a nagyatádi kórház ügyvezető igazgatójától, Dr. Vácity Józseftől. Mint ismert a kórházat az önkormányzat után 2008-tól a Medical Investments Zrt. üzemelteti. A társaság ezt és a tulajdonosi jogot továbbra megtarthatja, ám az átvett vagyon visszakerül az államhoz. Csak az újonnan beszerzett ingóságok lesznek a Zrt. tulajdona.


Forrás: MTI

Címkék: átalakul Siófok, egészésgügy, átalakítás, kórház, Somogy, egészségügyi anyagok