Az országos tisztiorvos tegnap elrendelt legmagasabb, harmadfokú hőségriadója miatt a kaposvári kórházban is megtették a szükséges intézkedéseket. Körlevélben értesítették az osztályokat. A betegekre ilyenkor nemcsak az intenzív, hanem a többi osztályon is külön figyelnek. Több folyadékot, a  műtétetes betegek számára klimatizált kórtermeket biztosítanak. Többször szellőztetnek is. Ilyenkor a sürgősségire és az intenzívre is egyre több idős szívbeteg és balesetben megsérült fiatal kerül. Ha tömeges ellátásra lesz szükség, akkor egy katasztrófa terv szerint a kórház más területein is helyeznek el beteget.

A tikkasztó hőség miatt az  idősek otthonában is kiemelt figyelmet fordítanak a lakókra. A Liget Idősek Otthonában például  csak a kora délelőtti órákban és a késő délutáni órákban engedik az udvarra őket. Lesötétítik a szobákat, az étkezőben pedig légkondicionáló működik. Oda napközben többször bemehetnek. A folyadékpótlás is nagyon fontos. Sok gyümölcsöt és vitaminnal dúsított vizet kapnak az idősek.

Kaposvár önkormányzata egy listát tett közzé a klimatizált helyiségekről, ahova szükség esetén menekülni lehet a nap hatása elől.

A lakosság által igénybe vehető klímatizált helyiségek Kaposváron:

- Kaposvár Plaza, Kaposvár
- TESCO Áruház Kaposvár, Berzsenyi u. 5.
- OBI Áruház, Kaposvár
- Spar Áruház, Kaposvár, Honvéd u.
- Spar Áruház, Kaposvár, Budai Nagy Antal u.
- Csemege-Match Zrt., Kaposvár, Berzsenyi u., Irányi D. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Bereck S. u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, El d u.
- Lidl Áruház, Kaposvár, Füredi u.
- Corso Bevásárló Központ, Kaposvár, Achim A. u.
- Penny, Kaposvár
- PRAKTIKER Kaposvár, Füredi u.

Mint arról csütörtökön a Kapospont beszámolt: az Országos Tisztiorvosi Szolgálat legmagasabb fokú hőségriasztást rendelt el péntek reggel 8 órától hétfő éjfélig. A figyelmeztetése szerint ezeken a napokon a napi átlag hőmérséklet meghaladhatja a 27 fokot, ami fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében. Ilyenkor jelentősen megnő a rosszullétek és halálozások száma.

A nagy meleg kiemelten kockázatos az idősek, kisgyermekek, anyagcsere-betegségben, krónikus szív- és keringési és légzőszervi betegségben szenvedők számára. Lehetőleg kerülni kell délelőtt 11 és délután 3 óra között a napon tartózkodást, különösen az erős UV-B sugárzás miatt. Ennek a mértéke a strandoknál még erősebb, ezért a fürdőzés csak a kora délelőtti és késő délutáni órákban ajánlott.
A nagy meleg ellen a környezet folyamatos hűtésével lehet védekezni. Az ideális ha a kinti és benti hőmérséklet között legfeljebb 5 fok az eltérés. Nagyobb különbséghez a szervezetünk már nem tud megfelelően alkalmazkodni.
A belterek hűtéséhez a légkondicionáló használata ajánlott, mivel a ventilátor nem hűti, csak keveri a meleg levegőt. Emiatt azok használata csak 30 fok alatt ajánlott. Mindkét eszköz használatakor ügyelni kell a magas folyadékbevitelre, ügyanis növelik a kiszáradás lehetőségét.
A kánikulában akár 2-3 liter vizzel is ajánlott többet fogyasztani a szokásosnál. Valamint kerülendőek a tömény alkoholt, koffeint és nagy mennyiségben cukrot tartalmazó italok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint péntektől már az éjszakai hőmérséklet is határozottan emelkedik, délután pedig helyenként a 35 fokot is elérheti a legmagasabb nappali hőmérséklet. Pénteken a középhőmérséklet az északkeleti országrész kivételével 25-26 fok körül várható. A hétvégén és hétfőn azonban már jellemzően 27 fok feletti középhőmérséklet várható. Főként az Alföldön és a dél-dunántúli régióban lehet 3 egymást követő napon 27 fok feletti középhőmérséklet. Az enyhülés kedden érkezhet meg Nyugat-Dunántúl felől.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:

július 08. péntek:          hajnalban 15, 20oC                  napközben 30, 35oC
július 09. szombat:        hajnalban 16, 21oC                  napközben 31, 35oC
július 10. vasárnap:       hajnalban 16, 21oC                  napközben 32, 36oC
július 11. hétfő:             hajnalban 17, 22oC                  napközben 29, 35oC
július 12. kedd hajnalban 15,20 oC                  napközben 28,33 oC
Erős UV-B sugárzás is várható pénteken



Címkék: tisztiorvos, folyadék, országos, riadó, hőség, egészségügyi anyagok