Csaknem száz, mindenre elszánt tűzoltó - köztük hat somogyi - mérte össze június 21-én akaraterejét, kitartását, bátorságát és állóképességét Szombathelyen, az ország legerősebb tűzoltója elnevezésű nemzetközi versenyen.

A viadalra Szlovákiából, Horvátországból és Ausztriából is neveztek, hazánkból pedig a fővárosból és valamennyi vármegyéből érkeztek tűzoltók, közöttük több nő is. 

Az idei évben az indulóknak az erejüket egy versenypályára kellett csak összpontosítaniuk, de a gyorsaság ezúttal is döntő fontosságú volt. A hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltók teljes védőfelszerelésben, a hátukon légzőkészüléket cipelve, vállukon egy tizenkilenc kilogrammos tömlővel futottak fel egy tizenkét méter magas állványra. A magasba feljutva egy tekercstömlőt kellett felhúzniuk, azt azután a kihelyezett kalodába helyezték, csak ezt követően futhattak le az emelvényről. A feladat egy gerendadarab kalapácsolásával folytatódott, majd úgynevezett „C” sugárral lőttek célba. Talán a legnehezebb feladat a pálya végén várta őket, mert ott egy nyolcvan kilogrammos bábut kellett célba húzniuk. Az időmérés csak ezt követően fejeződhetett be.


a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételeia Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételeia Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételeia Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételeia Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételeia Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételeia Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételeia Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételei
a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felvételei
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

A férfiak között a I. korcsoportban Ifj. Bodó László, a „KÖTÉL” Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület versenyzője bizonyult a legjobbnak, Vidák Balázs tűzoltó alezredes (Barcs HTP) a 11. legjobb időeredménnyel zárta a versenyt. A II. korcsoport legjobbja Kiss János, a Bolhási Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület tűzoltója lett.

A 30 év alatti nőknél Tikász Ernesztina, a „KÖTÉL” Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület indulója hódította el az elsőbbséget, második helyezést Török Eszter, szintén a KÖTÉL Egyesület versenyzője szerezte meg, negyedik helyen végzett Szőke Hanna, a Bolhás ÖTE indulója.

Az abszolút kategória magyar győztese pedig Ifj. Bodó László, a „KÖTÉL” Kaposvári Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület tagja lett, ő egy éven át őrizheti a legerősebb tűzoltónak járó vándorkupát (amely 2017 óta mindössze egyszer "hagyta el" Somogy vármegyét). Az indulók között a második legjobb időeredménnyel zárta a 2024. évi megmérettetést Kiss János (Bolhás ÖTE).

A legjobban teljesítő női csapat pedig a somogyi alakulat lett: Tikász Ernesztina, Török Eszter és Szőke Hanna

Címkék: kötél, kupa, nemzetközi, sport, tűzoltó, Somogy, verseny, Kaposvár