null

A címvédő Kaposvár nyerte az első mérkőzést a férfi röplabda Extraliga döntőjében, miután kedden hazai pályán 3-1-re legyőzte a kihívó MÁV Előrét. A két csapat szezonbeli mérlegében 3-1-re vezetett a Kaposvár, amely sorozatban negyedik, összességében pedig 28. bajnoki döntőjére készült. A 19-szeres aranyérmes somogyiak az egy évvel ezelőtti fináléban pályahátrányból, négy mérkőzésből győzték le a fehérváriakat, akik másodszor jutottak döntőbe.

A Kaposvár Arénában a kezdésre szinte a teljes alsó karéj megtelt, ami azt jelentette, több néző volt kíváncsi a férficsapatra, mint szombaton a története első fináléját vívó nőire.

A sok hazai szurkoló ellenére is jól kezdte a nyitófelvonást vendégcsapat, amelyben főleg az amerikai Christian Janke parádézott. A kupagyőztes kaposváriaknál nem akadt igazán kiemelkedő teljesítmény, viszont mindenki kivette a részét a teherviselésből, és amikor egymás után több székesfehérvári támadást is kivédekeztek, fordítottak. A hajrá újabb fordulatot nem hozott, így a Kaposvár került előnybe.

A második felvonást a házigazda kezdte jobban, a korábbi válogatott Baróti Árpád csapata első hét pontjából négyet maga vállalt. Ezt követően is a Fino akarata érvényesült: a labdamenetek jelentős része a hazai játékosok pontszerzésével vagy rontásával ért véget. A tavalyi év legjobb férfi röplabdázója, Bögöly Gábor három ásszal jelentkezett, és a vendégeket edző argentin Omar Pelillo hiába cserélt több poszton is, a Kaposvár fölényes részsikerrel duplázta meg előnyét.

A harmadik etapra összeszedte magát a MÁV Előre, főleg Pesti Marcell volt elemében, így a 6-6 után kialakított négypontos előnyét stabilan őrizte. Eközben a pályán egyre fokozódott a hangulat, előbb a játékosok, majd a stábtagok is üzengettek egymásnak a hálón keresztül, Szabó Péter játékvezetőnek egyre többször kellett fegyelmeznie a feleket. Bögöly vezérletével hétpontos hátrányát négyre faragta a vendéglátó, de ennél közelebb nem tudott zárkózni.

A negyedik játszmára ismét fordult a mérkőzés képe, mert Baróti és Hubicska Patrik vezérletével a Kaposvár ismét precízen röplabdázott, hatékonyan támadott és sokkal jobban nyitott, mint ellenfele. A somogyiak öttel vezettek, amikor Pelillo másodszor is időt kért, de a kaposváriak már nem engedték vissza a meccsbe ellenfelüket, és 118 perc után fogadhatták az ellenfél gratulációját. A mérkőzés legeredményesebb játékosa a húszpontos Baróti volt.

Videón a teljes mérkőzés!

Férfi Extraliga döntő, 1. mérkőzés

Fino Kaposvár – MÁV Előre Foxconn 3:1 (22, 15, -21, 16)

Kaposvár, Kaposvár Aréna 1500 néző. V.: Szabó P., Bátkai-Katona.

FINO: Magyar 4, Hubicska 14, Novoselov 12, Baróti 20, Bögöly 17, Lescay 5. Csere: Bozóki (liberó), Zarka, Iván B. Vezetőedző: Szlobodan Prakljacsics

MÁV ELŐRE: Eke 7, Pesti 19, Janke 5, Ambrus 9, Szabó V. 4, Koci 9. Csere: Takács (liberó), Boa 3, Fazekas, Dileo. Vezetőedző: Omar Pelillo

A párharc állása 1:0 a Fino Kaposvár javára.

Edzői értékelés
Szlobodan Prakljacsics: - Megtettük az első lépést a célunk felé, ehhez Gratulálok a csapatnak és köszönöm a szép számú kaposvári közönségnek a biztatást! A mérkőzésen taktikusan és agresszívan játszottunk, és ez meghozta a kellő eredményt. Pénteken ennél nehezebb mérkőzésre számítok, ettől függetlenül győzni megyünk Székesfehérvárra!
Omar Pelillo: – Tudtuk, hogy nehéz dolgunk lesz, hiszen egy döntőben a legjobbak mérik össze erejüket. Az első két szettben akadtak olyan számunkra kedvező helyzetek, amelyekből többet kellett volna kihoznunk. A Kaposvár ezeket a hibákat kíméletlenül kihasználja, ahogyan azt a példa is mutatja. Ezt az eredményt most gyorsan magunk mögött kell hagynunk, és tiszta fejjel kell nekivágnunk a második összecsapásnak hazai pályán.

Címkék: máv előre, fino kaposvár, röplabda, sport