A címvédő Vasas Óbuda veretlenül és sorozatban harmadszor, míg a Kaposvári NRC története során először lehet bajnok a női röplabda Extraliga kedden kezdődő fináléjában. Legutóbb még 2000 és 2003 között, az akkor mindkét sorozatban négy-négy aranyat begyűjtő Nyíregyházának jött össze a "dupla tripla", azaz az egymás utáni legalább három bajnoki cím és Magyar Kupa-aranyérem.

A Vasas a mostani fináléban azzal a céllal is lép pályára, hogy a márciusban megszerzett, egymást követő harmadik MK-diadal után az Extraligában is triplázzon. A nyolcszoros bajnok fővárosiak még soha nem tudtak egymás után háromszor csúcsra érni az élvonalban, így ebből a szempontból klubtörténeti lehet újabb sikerük. A görög Jannisz Atanaszopulosz tanítványainak szeme előtt egy másik cél is lebeghet: a 2014 és 2018 között egymás után ötször bajnok BRSE a 2015/16-os és a 2016/17-es idényt is veretlenül abszolválta magyar porondon, ez most a Vasasnak is összejöhet.

"Ez a lebonyolítás nem a legideálisabb a számunkra, mert nagyon jó ritmusban voltunk, amikor a kényszerszünet miatt leállt a bajnokság" - mondta az MTI-nek Atanaszopulosz arra utalva, hogy az U20-as válogatott Európa-bajnoki selejtezője miatt március 24. óta nem játszottak mérkőzést.

A kvalifikáció miatt ráadásul három játékosát is nélkülözni volt kénytelen a Vasas, ami a tréner szerint alaposan megnehezítette a felkészülésüket.

"A lányokra ennek ellenére nem lehet panaszom, nagyszerűen dolgoznak, izgatottak és a stábhoz hasonlóan ők is nagyon várják a döntőt. A Kaposvár jó csapat, amit egész szezonban bizonyított, nem véletlenül nyert érmet a kupában, végzett az alapszakaszban a második helyen és jutott be története első fináléjába. Ellenfelünk minden labdáért küzd és harcol, ezért is nagyon nehéz ellenfél. A cél, hogy a legjobb röplabdánkat nyújtsuk, mert erre van szükség ahhoz, ha sorozatban harmadszor is bajnokok szeretnénk lenni. Márpedig címvédőként nem lehet más célunk, mint ez" - hangsúlyozta Atanaszopulosz.

A játékosok közül Török Kata úgy fogalmazott, a Magyar Kupa triplázás után a bajnokságban is ez a céljuk, a veretlen szezon pedig ugyan benne van a fejükben, de nem ezzel, hanem sokkal inkább a Kaposvárral foglalkoznak.

"Tudjuk, hogy egy jó csapattal találkozunk, ráadásul az esélyesség terhével is meg kell küzdenünk. Ez egy normál meccsen sem könnyű, nemhogy egy döntőben, de igyekszünk megbirkózni ezzel a részével is a feladatnak. A felkészülésünk, azt gondolom, jól sikerült, a célegyenesben vagyunk, és bár sok meccs van a hátunk mögött, egy utolsó nagy hajrára még mindenkiben kell, hogy legyen energia" - mondta a címvédő válogatott ütője, aki negyedik bajnoki címét nyerheti az óbudaiakkal.

A túloldalon a kaposváriak már a döntőbe jutással is klubtörténeti sikert értek el, ugyanis korábban még érmet sem nyertek az élvonalban. Legjobbjuk a 2021-es negyedik hely, akkor a bronzpárharcban épp a Vasassal szemben maradtak alul ötmeccses sorozatban.

"Nagyon büszke vagyok, hogy sikerült döntőbe jutnunk, hiszen ez egy hatalmas lépés Kaposvár számára. A fináléban arra készülünk, hogy mindent megtegyünk a Vasas ellen, amely a bajnokságban még nem talált legyőzőre ebben a szezonban" - mondta az MTI-nek Vincent Lacombe, a Magyar Kupában bronzérmes somogyiak francia trénere.

A szakember hozzátette, együttesét minőségi röplabdázók alkotják, akiktől azt szeretné látni, hogy csapatként megmutatják, mi rejlik bennük, mert csak ebben az esetben vehetik fel a versenyt ellenfelükkel.

"Hinnünk kell magunkban és abban, hogy újabb meglepetést tudunk okozni" - jelentette ki a tréner.

A KNRC egyik legjobbja, a brazil center Adriani Vilvert úgy fogalmazott, minden pontért harcolni fognak, és bár tisztában vannak a Vasas játékerejével, nekik is rendkívül erős a csapatszellemük, és rengeteget dolgoztak a szezon kezdete óta azért, hogy most itt lehessenek.

"Nem mi vagyunk az esélyesek, de szeretnénk megélni ezt a pillanatot, és biztos vagyok abban, hogy a döntőbe minden erőnket és tudásunkat bele fogjuk adni" - nyilatkozott Vilvert.

A két együttes a mostani szezonban négyszer találkozott, a Kaposvár még a bajnokság nyitókörében egy szettet "elvitt" a Folyondár utcából, azóta azonban - egyszer az alapszakaszban, kétszer a Magyar Kupa elődöntőjében - három játszmában alulmaradt.

Az egyik csapat harmadik sikeréig tartó finálé kedden 19 órakor a fővárosban kezdődik, a közmédia valamely csatornája a döntő összes meccsét élőben közvetíti.

A női Extraliga döntőjének menetrendje:

április 9., kedd: Vasas Óbuda-KNRC 19.00 (Duna World)
április 13., szombat: KNRC-Vasas Óbuda 18.30 (M4 Sport+)
április 17., szerda: Vasas Óbuda-KNRC 17.30 (M4 Sport)
április 21., vasárnap: KNRC-Vasas Óbuda 19.45 (M4 Sport+) - ha szükséges
április 25., szerda: Vasas Óbuda-KNRC 18.00 (Duna World) - ha szükséges

Címkék: vasas, knrc, döntő, extraliga, röplabda, sport