A tó húsz évvel ezelőtti katasztrofális vízhiánya késztette a strandokért, a turisztikáért, sportért aggódókat, hogy új, addig nálunk nem nagyon ismert „strandsportok” meghonosításával, azok létesítményi, tárgyi és személyi feltételeinek kialakításával tartsák fenn az érdeklődést legnagyobb turisztikai célpontunk iránt.  

A programban résztvevő 35 Balaton-parti település strandjaihoz, strandjainak emelt szintű szolgáltatásaihoz köthető, évenként tíz héten át működő sorozat, az elmúlt két évtizedben, sikeres volt a régió turisztikai vonzerejének megőrzésében, fejlesztésében, sikeresen kapcsolódott az országos „Sportoló Nemzet” program céljaihoz, megvalósításának folyamatához.

null

Kezdeteikor a Turisztikáért Felelős Államtitkárság, a későbbiekben, pedig a mindenkori, Sportért Felelős Államtitkárság volt a legnagyobb együttműködő partnere a program gazdájának a Balaton Fejlesztési Tanácsnak.

A Balatoni Régióhoz tartozó három Vármegye Közgyűlése és a tó körüli települések önkormányzatai, nem csak a Magyar Turisztikai Ügynökség strandfejlesztési programjain keresztül, de a Miniszterelnöki Hivatal Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárságának nemrégiben történt felállításával is megerősítést nyertek abban, hogy közös céljaik változatlanul jók és valódiak. Az idei programsorozat „női sportnappal” kezdődik.  

Két országos sportági szakszövetség strandsport eseményéhez kapcsolódva, Balatonlellén, a Napfény strandon strandfutball-, Vonyarcvashegyen, a Lídó strandon strandkézilabda találkozót rendeznek női csapatok részére. Balatonalmádiban, pedig a Wesselényi strandon, több sportági eseményen várják a hölgyeket és természetesen az urakat is.

null

A folytatásban, július elsejétől, augusztus huszadikáig, szombatonként /helyenként vasárnaponként/ 41 strandon várják a pihenő idejüket aktívan eltölteni, sportolni szándékozókat. Augusztus 26-án, pedig Vonyarcvashegyen rendezik meg a „nyárbúcsúztató” sportnapot, amely nem mellesleg a programban résztvevő települések közötti vetélkedő is.

Az idei szezon újdonsága az a tizenkét kiemelt „strandsport” esemény, amelyen a jól ismert strand labdarúgáson, kézilabdán, röplabdán kívül megtalálható, megismerhető a strand rögbi, a korfball, a tchoukball, de lesz olyan nap is, amelyen, több helyszínen aquafitness programokkal is találkozhatnak a strandolók.

Címkék: mozdulj balaton, 2023, strand, sport