A Kaposvár a hazai visszavágón 3-0-ra kikapott a magyar válogatott Szakmáry Grétát foglalkoztató török Aydin BBSK csapatától kedden, így búcsúzott a női röplabda Challenge Kupától. Ezzel egyetlen magyar klub, a Bajnokok Ligájában csoportkörös Fatum Nyíregyháza maradt versenyben a nemzetközi porondon.

A somogyiak az első fordulóban az izraeli Makkabi Hadarát kettős győzelemmel búcsúztatták, a nyolcaddöntő első, múlt keddi, törökországi felvonásán azonban 3-0-s vereséget szenvedtek az esélyesebb Aydinnal szemben.

Vincent Lacombe vezetőedző amúgy is csak tízfős keretéből Wirth Annamária kisebb sérülése miatt nem játszhatott, így az eredetileg ütő Budai Viktória volt a belga Nathalie Lemmens mellett a másik center.

A visszavágó első játszmája a múlt heti mérkőzéshez hasonlóan alakult, ugyanis a törökök Szakmáry - aki először játszott magyar klubcsapat ellen külföldi együttes színeiben -, valamint az olasz Anna Nicoletti vezérletével 8-7-es hazai előny után ritmust váltottak és sokkal hatékonyabb támadójátékuknak köszönhetően előnybe kerültek.

A második szettre összeszedte magát az utolsó szalmaszálba kapaszkodó Kaposvár, amely pontosabb támadásainak, valamint jó blokkjainak köszönhetően 15-14-nél még vezetett. 19-19 után sorozatban négy török pont következett és úgy tűnt, elúszik a továbbjutás, de a somogyiak azonban egy 4-0-s sorozattal ismét egalizáltak, majd játszmalabdát is hárítottak, de végül az Aydin ünnepelhette továbbjutását.

A harmadik felvonásra a vendégek edzője, Alper Hamurcu több röplabdázójának - közte Szakmárynak - pihenőt adott, ám a mérkőzés képén ez sem változtatott jelentősen: az egész összecsapáson ugyanabban a felállásban játszó kaposváriak érezhetően fáradtak, a törökök azonban a változtatások ellenére is tudták tartani játékuk színvonalát és ismét háromszettes győzelmet arattak.

A mezőny legjobbja a 13 pontos Nicoletti volt, az ezúttal is remekül játszó Szakmáry 12 pontig jutott, akárcsak a hazai együttesből az azeri Nikalina Basnakova.

Az Aydin a negyeddöntőben a román Lugoj és az osztrák SVS Sokol Post párharcának továbbjutójával találkozik, a visszavágót szerdán rendezik. Az első mérkőzésen a románok idegenben nyertek 3-0-ra.


Női Challenge Kupa, nyolcaddöntő, visszavágó:

1. MCM-Diamant Kaposvár – Aydin BBSK (török) 0:3 (–17, –26, –20)

Kaposvár, 250 néző. V: Kramar Sandl (horvát), Constantinides (ciprusi)

Kaposvár: Szedmák 5, Lemmens 10, Grbac 3, Basnakova 12, Budai 4, Matics 10. Csere: Szpin (liberó), Honfi, Hegyi. Vezetőedző: Vincent Lacombe.

Aydin BSK: Düzceler 2, Önal 9, Eroglu 10, Nicoletti 13, Szakmáry 12, Arici 6. Csere: Akarcesme (liberó), Kilic, Özkilicci 2, Öztürk 8, Eren 2. Vezetőedző: Alper Hamurcu.

Továbbjutott: az Aydin, kettős győzelemmel (6-0).

Címkék: aydin, challenge kupa, 1.mcm-diamant kaposvár, sport