Fennállása addigi legjobb eredményét, az 5. helyet érte el csapatunk az 1999/2000-es idényben, az ezt követően nyáron azonban az újabb szintlépés érdekében szinte teljes vérfrissítésen esett át a Klíma-Vill Purina Kaposvári KK - írja a delfinek.hu. Az előző évi keretből csupán a csapatkapitány Bencze Tamás, valamint Ágfalvi Mihály és Beck Attila maradt. Visszatért viszont Szolnokról a klublegenda Filipovics Gordan, valamint ugyancsak az ezüstérmestől érkezett Sztojan Ivkovics. A bajnoktól sikerült leigazolni Gémes Leventét és Varga Rolandot is, míg Szőke Balázs az ősi rivális Dombóvárról tette át székhelyét. Hazatért szülővárosába a fiatal Simon Balázs, míg a további két légiós helyet a korábbi bosnyák válogatott Emír Halimics, valamint az Európában újonc Ronald Nunnery töltötte be.

Ahogy egyre tekintélyesebbé vált az érkezők névsora, talán még a pesszimista szurkolók is azt gondolhatták, hogy ebből talán valami jó is kisülhet - ez végül jócskán sikerült is, nem kis szerepet töltött be ebben Földi Sándor vezetőedző, a szakosztály-igazgató Kovács László és nem utolsó sorban a biztos anyagi hátteret biztosító Kása Sándor.

Az alapszakaszban remekelt a csapat, hazai pályán verhetetlennek bizonyult és végül 17-5-ös mérleggel meg sem állt a második helyig. A rájátszás előtt a Magyar Kupa négyes döntője várt Filipovicsékra: a Paks azonban Kaposvárról hozta el a fináléban az aranyat és hiába a történelminek bizonyuló ezüstérem, úgy tűnt mindez megbénította a csapatot.

A rájátszás negyeddöntőjében a ZTE ellen 1-1-es állásnál a harmadik mérkőzésen hat és fél perccel a vége előtt hússzal mentek a vendégek… úgy tűnt mindennek vége lehet, azonban ott, akkor minden megfordult és a továbbiakban nem lehetett megállítani a Klíma-Villt. A rövidke idő alatt 25 pontot vert a zalaiakra a gárda: Nunnery megállíthatatlan volt, Szőke élete produkcióját nyújtotta, Halimics pedig igazolta klasszisát.

Az elődöntőben a Szolnokot is 3-1-es összesítéssel sikerült megverni, a döntőben aztán ismét az Atomerőmű következett és alaposan sikerült visszavágni a kupán elszenvedett kudarcért. Mindenki hozzátette a magáét az örökké emlékezetes aranyhoz: egy ország tanulta meg mi is az a halimicsnyi távolság, Simon Balázs igazolta tehetségét, Bencze Tamás pedig rutinját, Varga Bobó kiválóan „ugrott be” kezdő irányítóként, Szőke Balázs győztes  - és talán bajnoki aranyat érő - kosarat dobott, Gémes Lecsó „hozta” az első meccset, Ronnie Nunnerynél nem sok amerikai védekezett jobban valaha is az élvonalban, Sztojan Ivkovics vezette a csapatot és uralta a palánkok környékét - Filipovics Gordan pedig megígérte, hogy ez az első arany, de nem az utolsó. Igaza lett.

2001. május 24-én 79-75-re győzött Pakson a Klíma-Vill Purina Kaposvári KK - és ezzel történelmi aranyérmet szerzett.

Címkék: alapszakasz, rájátszás, bajnok, KKK, sport, kosárlabda, Kaposvár