A Kaposvár nyerte a női röplabda Magyar Kupa bronzérmét, miután a vasárnapi helyosztón nagy csatában, 3-2-re legyőzte az UTE csapatát a Ludovika Arénában. A kaposvári női együttes története első medálját szerezte, a mostani szezon előtt a bajnokságban és a Magyar Kupában sem jutott négy közé. A 12-szeres aranyérmes UTE egy évvel ezelőtt harmadik lett.

A bronzmérkőzésen ugyan más okból kifolyólag, de két csalódott együttes találkozott: a szombati elődöntőben az UTE 2-0-s előnyről nem tudta legyőzni a Nyíregyházát, míg a Kaposvár azok után, hogy a negyeddöntőben elbúcsúztatta a címvédő Vasast, a vártnál simább, 3-0-s vereséget szenvedett a Békéscsabától.

Horváth András fővárosi és a szerb Sasa Nedeljkovic somogyi csapatának alapszakasz-mérkőzéseit a Kaposvár nyerte, hazai környezetben 3-0-ra, Budapesten 3-1-re, így a vidékiek számítottak esélyesebbnek.

null

Ennek ellenére az UTE - akárcsak egy nappal korábban a Nyíregyházát - az első játszmában a Kaposvárt is alaposan meglepte, az elejétől fogva vezetett a sokat rontó somogyiakkal szemben, és bár Király-Tálas Zsuzsannáék a hajrában egy pontra feljöttek, az újpestiek szélső ütőik vezérletével előnybe kerültek.

A második szett nagyobb küzdelmet hozott, a kaposváriak a két szerb, Adela Helic és Sara Klisura pontjaival tapadtak az UTE-ra, amely azonban a bolgár Vangelija Racskovszka és a cseh Petra Kojdova támadásaival tartotta magát. A hajrára fordulva Nedeljkovic tanítványai átvették a vezetést (17-16) és - nagyban köszönhetően az ekkor már 20 pontnál tartó Klisurának - kiegyenlítették az összesített állást.

A harmadik felvonás hozta az addigi legkiegyenlítettebb küzdelmet, a hajráig egyik együttes sem tudott jelentős előnyt kialakítani. Az újpestiek 19-17-es kaposvári vezetés után ritmust váltottak, és ellenfelük hibáit kihasználva újra előnybe kerültek.

null

A negyedik szettre változtatott csapatán Nedeljkovic, aki a magyar válogatott Szűcs Kingát cserélte be. Ebben a felvonásban végig a Kaposvár irányított, amely Király-Tálas jó nyitásaival és Helic pontos támadásbefejezéseivel kiharcolta a döntő játszmát.

A rövidített etapot a somogyiak kezdtek jobban, de a fővárosiak 1-4 után hamar egyenlítettek (5-5). A térfélcserére visszaállította a hárompontos különbséget a Kaposvár, amely a nagyszerűen játszó Klisura vezérletével 130 perc alatt megszerezte a bronzérmet. Az UTE a mostani idényben hatodszor játszott ötszettes találkozót, és mindegyiket elveszítette.

A mérkőzés legeredményesebb játékosa Klisura volt 31 ponttal.


K&H női röplabda Magyar Kupa, bronzmérkőzés

1. MCM Diamant Kaposvár – UTE 3:2 (–22, 19, –21, 19, 8)

Ludovika Aréna, zárt kapuk mögött. V: Tillmann, Halász T.

DIAMANT: Bodovics 5, Helics 28, Kliszura 31, Kharchenko 11, Király-Tálas 4, Matics 6. Csere: Szpin (liberó), Kump, Szűcs K. 3. Vezetőedző: Szasa Nedeljkovics.

UTE: Racskovszka 14, Bezsandolszka 11, Petőváry 13, Kojdová 19, Carabali 14, Bagyinka 3. Csere: Karabaseva (liberó), Szabó L., Villám Cs. Vezetőedző: Horváth András.

Címkék: újpest, 1.mcm-diamant kaposvár, magyar kupa, sport