Ivkovics Sztojan, a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya bizonytalan a kaposvári folytatást illetően, ahol előbb a klub szakmai igazgatójaként, majd vezetőedzőként tevékenykedett a szezonban.

Utóbbiból aztán probléma is adódott, tekintve, hogy a szövetség (MKOSZ) részéről a felnőtt szövetségi kapitányok alkalmazásának egyik feltétele, hogy élvonalbeli klubnál nem végezhetnek szakmai munkát. Ivkovics ezért januárban lemondott posztjáról, amit az MKOSZ úgy fogadott el, hogy a szerződésben rögzített felmondási időben igényt tart a munkájára.

Ivkovics - akinek június végén lejár a felmondási ideje - az M4 Sportnak azt nyilatkozta: heti kapcsolatban van a magyar szövetség elnökével, de jelen helyzetben személyesen nem találkoztak. A szakember elárulta: mindkét félben megvan a hajlandóság a közös folytatásra.

A kaposvári szerepvállalásával kapcsolatban Ivkovics emlékeztetett: kényszerhelyzet szülte, hogy leült a kispadra. A jövőt illetően hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági helyzetben csupán pár élvonalbeli klub tervezhet nyugodtabban, míg nyolc-kilenc egyesületnél azt sem tudják pillanatnyilag, hogy mit hoz a következő szezon.

"Én nem tárgyaltam a jövőmről a kaposváriakkal és másokkal sem. Nekem így is nagyon nehéz volt ez a kaposvári sztori, mert nem szoktam a családom nélkül élni, és ennél a kis költségvetésű klubnál napi szinten ott kellett lenni. Én ezt biztosan nem tudom vállalni. Hogy milyen szintű lesz a kapcsolatunk a jövőben, azt a kaposváriak sem tudják és én sem tudom. Az biztos, hogy a családdal nem tervezünk elköltözni Kecskemétről" - mondta.

A jövő évi Európa-bajnokság - az olimpia halasztása miatt - 2022 szeptemberére került át, de a selejtezők időpontjai ettől nem változtak: idén novemberben, majd jövő januárban is két-két mérkőzés vár a magyar együttesre, amely két mérkőzést követően két győzelemmel az F csoport első helyén áll. Ivkovics elmondta: javasolja majd a szövetségnek, hogy a válogatott keretnek augusztus elején egy eddig nem tervezett tíznapos edzőtábort szervezzenek.

"Nem elsősorban a válogatott miatt, viszont így a szövetség segíthet abban, hogy a kerethez tartozó játékosoknak legyen egy átmeneti edzésperiódusuk, és a hosszú kényszerpihenőt követően visszanyerjék a erőállapotukat, a formájukat" - nyilatkozta: Hozzátette: sikeres szakaszon van túl irányításával a válogatott, és vele vagy nélküle, de az együttes folytatni tudja a megkezdett menetelést.

Ivkovics kiemelte: egyelőre senki nem tudhatja biztosan, hogy milyen változásokat hoz még a jövő, jelenleg mindenkinek az a feladata, hogy a mostani helyzettel birkózzon meg valahogy. Hozzátette: az "alattomos ellenséggel" szemben "a fegyelem, a tudás és a kitartás", amelyekkel sikerülhet leküzdeni a koronavírus okozta válságot.

"Az ember mindig bízik benne, hogy nála majd nem történik hasonló, de az MKOSZ bölcs döntést hozott azzal, hogy már március közepén befejezettnek nyilvánította a szezont. A szövetség jól és időben reagált" - mondta. Hozzátette: különösen büszke arra, hogy a sportágban szereplő klubok és játékosok mintegy "99 százaléka" a megváltozott gazdasági helyzetben "jó megállapodásokat kötöttek", és ezzel kapcsolatosan semmiféle problémáról nincs tudomása.

Címkék: sztojan ivkovics, kaposvári kk, kosárlabda, sport