Kiskunlacházán zárult az egyéni pontvadászat a 2019-es Nemzeti Gold Fren - Moto Complet Motokrossz Bajnokságban. Szvoboda 20 pontos előnnyel érkezett meg a fináléra, a korábbi négy fordulón három összetett győzelmet és egy második helyezést szerzett, így az utolsó állomáson már győznie sem kellett csapattársával, Hugyecz Erikkel szemben a tizedik titulusért.

A két bajnokaspiráns mindkét futamban nagyot csatázott, a verseny hevében össze is értek párszor. Az első futam Hugyecz sikerét hozta, Szvoboda a második helyen futott célba, aki mindvégig ellenfele mögött motorozott pár méterre. A második futamban Szvoboda a rajtnál elesett, így az utolsó helyről volt kénytelen a mezőny után iramodni. Az utolsó körökben előzési távolságba került Hugyecz-cel szemben, de a leintésig nem tudta megfogni csapattársát, így ezt a futamot is a második helyen zárta a kaposvári klasszis.

- Jót csatáztunk Erikkel. Bár nagyon szerettem volna győzni, ez most nem sikerült, de így is meg tudtam őrizni 14 pontot az előnyömből vele szemben. A tizedik bajnoki cím sokat jelent, ha megnézem a korábbi évek nagy bajnokait. Amikor elkezdtem, nem gondoltam volna, hogy egyszer majd a valaha volt legjobbak között tartanak számon a saját sportágamban - mondta a leintés után a régi-új bajnok.

Szvoboda még nem teljesen épült fel az előző, kaposvári versenyen elszenvedett kéztöréséből, de a jobb válla sem egészséges, ami a téli holtszezonban valószínűleg műtétre szorul, ez befolyásolhatja a kiváló motorversenyző jövő évi felkészülését.

null

Az immáron tízszeres magyar bajnok sikerszezonja ezzel a viadallal azonban még nem ért véget. A magyar csapatbajnoki összecsapás még vár rá, ahol egy újabb titulussal felteheti a koronát idei évére, ami nagyszerűen indult, de egészségügyi problémái miatt keserédesen zárul. A csapatbajnoki versenyt október 12-én rendezik meg Ajkán.

Szvoboda Bence magyar bajnoki címei:

2019 - I. osztály MX Open
2016 - I. osztály MX1
2015 - I. osztály MX1
2013 - I. osztály MX2
2012 - I. osztály MX2
2011 - I. osztály MX2
2009 - I. osztály MX1
2008 - I. osztály MX2
2004 - Junior 85cc
2002 - Junior 65cc

A magyar motokrossz legeredményesebb versenyzői
(a Magyar Motorsport Szövetség és jogelődje által kiírt bajnokságokban - motokrossz, szuperkrossz - megnyert címek minden kategóriát figyelembe véve):

Ifj. Németh Kornél - 14 bajnoki cím
Horváth Pál - 13
Máté Sándor - 12
Kamrás Károly - 10
Szvoboda Bence - 10
Grillmayer Gábor - 10
id. Németh Kornél - 9
Balogi Zoltán - 8
ifj. Kökényesi György - 8
Hugyecz Erik - 8
ifj. Borka János - 6

Az I. osztályban megszerzett MX bajnoki címek:

Máté Sándor - 12 bajnoki cím
id. Németh Kornél - 9
ifj. Németh Kornél - 8
Szvoboda Bence - 8
Kamrás Károly - 7
Mohácsi Jenő - 6
Balogi Zoltán - 6
Horváth Pál - 6
id. Czúni László - 5
Gyurászik László - 5

Címkék: bajnoki cím, szvoboda bence, 2019, sport