Nehéz idénykezdése után kezd összeállni Szvoboda szezonja. A magyar bajnokságban aratott győzelmek és a német ADAC MX Mastersen szerzett dobogós helyezése után, idénybeli első összetett győzelmét zsebelte be a hétvége során a cseh motokrossz bajnokság MX1-es kategóriájában, a korábban világbajnoki versenyeknek helyet adó pacovi pályán.

A cseh sorozat első versenyén elért ezüstérme után abszolút esélyesként vágott neki a kaposvári sportoló a pacovi derbinek, ahol korábban már többször is tudott győzedelmeskedni karrierje során. A délelőtti edzések mégsem Szvoboda kedve szerint alakultak, a motorbeállításokat próbálgatva nem tudott igazán gyors kört futni a kvalifikáción, így harmadiknak választhatott rajtpozíciót a futamokra.

A délutáni erőpróbákon aztán azt a magyar fiút láthatta a közönség, aki az idei bajnoki cím egyik fő várományosa. A rajtok neki sikerültek a legjobban mindkét futamban, az első etapot gond nélkül nyerte is, és a másodikban is sokáig vezetett, de osztrák ellenfele, Lukas Naurauter a végjátékban meg tudta előzni őt, így a második helyen érkezett célba. A két futam összesítése alapján azonban a magyar himnusz csendülhetett fel a díjátadón.

- Délelőtt egy kicsit kétségbe voltam esve, mert akárhogy erőltettem, nem volt meg az a tempó, ami az edzéselsőséghez kellett volna. Kicsivel több, mint egy másodperccel voltam gyengébb Neurauternél. Bár tudom, hogy nem vagyok edzésmenő, és a futamokon jobban szoktam teljesíteni, azért ilyenkor tud bosszantani ez a helyzet - kezdi az értékelést a pacovi győztes.

- A futamokra módosítottunk a motoron, ez meghozta az önbizalmam. A rajtok is jól sikerült, ez újabb pozitív lelki fröccs volt. Az első futamban könnyebbséget okozott, hogy Neurauter elesett, a másodikban viszont végig rajtam volt. Sajnos a lekörözöttek nem jöttek ki jól, és az egyik kanyarba meg tudott előzni. Utána próbáltam tartani a tempóját, ám az újabb hibákhoz vezetett. Sietnem kellett, mert a harmadik helyen motorozó Kovar a nyomomban volt. A befutóra megint utolértem Neurautert, de előzni már nem maradt idő. Nyertem így is a hétvégét, és először karrierem során vezetem az MX1-es cseh bajnokságot, ami hatalmas boldogság számomra - zárta a gondolatait Bence.

Két forduló után a kaposvári sportoló előnye megnyugtató, 15 ponttal vezet legnagyobb riválisa előtt, de a bajnokság java még hátra van. Öt egyéni értékelésű forduló, valamint a csapatverseny van vissza az idei kiírásból.

A pacovi verseny végeredménye:

1. Szvoboda Bence (magyar, KTM), 47 pont
2. Vaclav Kovar (cseh, KTM), 42 pont
3. Lukas Neurauter (osztrák, KTM), 37 pont
4. Tomasz Wysock (lengyel, KTM),i 36 pont
5. Filip Neugebauer (cseh, KTM), 32 pont

Az MX1-es cseh bajnokság állása:

1. Szvoboda Bence, 92 pont
2. Lukas Neurauter, 77 pont
3. Filip Neugebauer, 77 pont
4. Vaclav Kovar, 74 pont
5. Tomasz Wysocki, 71 pont

Címkék: csehország, motokrossz, szvoboda bence, győzelem, sport