A Demeter-legénység volt az első kaposvári sportcsapat, amely bizalmat szavazott a városban üzemelő teljesítménydiagnosztikai labornak. Az Ensport Kaposvár munkatársai alaposan felmérték a játékosok edzettségi állapotát.

Testösszetétel, légzésfunkció, idegrendszeri leterheltség, savasodási küszőb, pulzusmegnyugvás, regeneráció. Ezeket az adatokat képesek kinyerni egy sportoló szervezetéből a kaposvári diagnosztikai laborban, melyekre alapozva egyénre szabva és tudatosabban tervezhető az edzésmunka.

“Korábban válogatott szinten csináltak hasonló felméréseket, de az utóbbi időben ez nem volt jellemző a röplabda sportra. Ha már a városban üzemel egy ilyen labor, mindenképpen ki szerettük volna próbálni, és nem csalódtunk. Az itt szerzett információk biztosan hasznunkra fog válni a munkánk során.” - mondta a vizsgálatról Demeter György, a Fino Kaposvár vezetőedzője.

A felmérés testösszetétel vizsgálattal kezdődik, és légzésfunkciós mérésekkel folytatódik. A diagnosztika oroszlánrésze azonban a futópadozás 3 perces lépcsőkben, fokozatosan emelt terhelés mellett, míg a sportoló a maximális teljesítményét el nem éri. Minden 3 perces menet után egy csepp fülből vett vérből állapítják meg a savasodási értékeket egy erre a célra kifejlesztett eszköz segítségével, melyből világosan kiderül a sportoló edzettségei szintje.

“Amikor elnehezülnek a végtagok, az a vér magas laktátértéke miatt történik. A kapott értékek fontos információkat hordoznak számunkra, hiszen ha valakinek az állóképessége nem megfelelő, azt a számok feketén-fehéren kimutatják. Nincs mellébeszélés! A jó hír viszont az, hogy megvan rá a megfelelő módszerünk, hogy hogyan lehet hatékonyan változtatni ezen az állapoton.” - foglalta össze a vizsgálatok értelmét Naszódi Zsolt, az Ensport Kaposvár szakmai vezetője.

A vizsgálat kiértékelése során a játékosok számára világossá váltak olyan adatok és összefüggések a saját szervezetükkel kapcsolatban, melyeket korábban senki nem foglalt össze számukra ilyen alapossággal. Mivel minden ember különbözik, így egyik eredmény sem összehasonlítható a másikkal, összességében azonban elmondható, hogy az alapállóképesség-fejlesztésére sok időt kell fordítani a Fino játékosainak a jövőben.

“A röplabda karakterisztikájából adódóan érthető, hogy ezzel a területtel kevesebbet foglalkoztak pályafutásuk során, hiszen nem hosszútávfutók. Ugyanakkor nem elhanyagolható ennek a képességnek a fejlesztése, mert ez is befolyásolja a gyorsabb regenerációt, ami pedig fontos tényező a sportteljesítményben. A célunk az a fiúkkal, hogy hosszabb ideig bírják a terhelést alacsonyabb laktátérték mellett, mert így az utolsó szettben is koncentráltabbak lesznek majd.” - mutatott rá egy fontos tényezőre Berkes Gábor, az Ensport Kaposvár laborvezetője.

A Berkes-Naszódi páros az ország első számú diagnosztikai laborhálózat munkamódszerét, valamint saját állóképességi sportolói tapasztalataikat is felhasználva segítették az elmúlt években Szvoboda Bencét, az ország legjobb motokrosszversenyzőjét pályafutása kiemelkedő eredményeihez, mely munka elismeréseként az Év Sportolója és Edzői díjjal jutalmazta őket Kaposvár Város Közgyűlése a tavalyi évben. Elmondásuk szerint a Fino Kaposvár játékosaiban is hatalmas fejlődési potenciált látnak, ha megfogadják a tanácsaikat.

Bár ez a módszer elsősorban olyan állóképességi sportágakra lett kifejlesztve, mint a kerékpározás, a hosszútávfutás vagy a triatlon, már a csapatsportágak is sokat profitáltak belőle szerte a világon. Ezen elvek mentén készül például a Bayern München és az Arsenal labdarúgó-csapat, valamint az NBA kosárcsapatok zöme, és idehaza is egyre több klubcsapat hívja segítségül a teljesítménydiagnosztikát a játékosok tudatos fejlesztése érdekében.

Címkék: Ensport, állapotfelmérés, diagnosztika, teljesítmény, labor, sportoló, edz, egészség, Kaposvár