A megyei bajnokság záró fordulója előtt Csöme Zsolt, Magyar Zoltán és Balogh Bálint vezeti az élbolyt, így ez a futam még sok izgalmat rejt majd szeptember 8-án a fiadi lovas tanyán.

Varga Péter exvilágbajnok (Fiadi Lovasbázis) mellett Szabó Sándor is bemutatkozik a fogatversenyen. Fiadon a volt magyar válogatott vezeti a somogyi lipicai fogatok felkészülését, szeptember 8-án velük mérkőzhetnek meg a somogyi fogatosok. Varga Péter a legendás hajtó Fehér Mihály mellett nevelődött, többszörös magyar bajnok lett. 2009-ben hívta föl magára a figyelmet, amikor a nagy sztárok, a Lázár-fivérek bukták a dobogó legmagasabb fokát a kecskeméti vb-n. Hiba nélküli hajtással, szintidőn belül lett világbajnok akadályhajtásban. Nagy vita övezte a díjhajtásban elért eredményét, amelyet végül a pontozóknak „vettek el tőle” miután hátrasorolták - mások szerint itt is csillogó érmet érdemelt volna. Még 2002-ben Duna-Alpok kupán csapat aranyat hoztak el, s számos egyéni versenyben diadalmaskodott. Belgiumban, Svájcban, Németországban, Hollandiában, Angliában ért el a Kincsem Lovaspark versenyzőjeként kimagasló eredményeket. Az exvilágbajnok filmszerepet is kapott, amikor a nemzetközi produkciós iroda meghívta az új Ben Hur film stábjába, amelynek két éve vetítettek sikerrel világszerte.

Imre Győző a Somogyacsa 2001 kft. ügyvezetője elmondta, amikor a lovas bázisuk élére kerestek szakembert, a legjobb döntés volt a szerény, csendes, de kiválóan dolgozó szakember leigazolása. Varga Péter már nem bajnok akar lenni, hanem a fogatosok oktatásával, a kisménes gyarapodásával foglakozik.

- Több próbálkozás után találtunk rá, ló szeretete, a környezet ápolása, a lovakról való gondoskodása példa a következő generáció számára is. 65 lovunk közül a kancák többsége kiváló minősítést kapott. Nem a „mindenáron” győzelem vagy a lóállomány felelőtlen gyarapítása a cél, hanem az hogy a történelmi lófajta igazi minőségi bázisra leljen Fiadon és Somogyban.

Terveik szerint a következő években a turizmust is célba veszik, a lovassport mellé társulhat a vadászat, valamint a Koppány-völgyi finom ételeket, jó somogyi borokat is programba illesztik kiegészítve a horgászattal és a vizes sportokkal.

Varga Pétertől a ménes vezetőjétől megtudtuk, nagy a készülődés, a szeptember 8-i szombati versenyre harminc fogatost várnak, 25-en már elküldték jelentkezésüket. Kiváló programmal akarnak az idén is előrukkolni, hiszen az „eldugott”, de szép fekvésű somogyi faluban volt már, hogy ezren tapsoltak a kiváló teljesítmények láttán. A versenyt Witzmann Mihály a térség országgyűlési képviselője nyitja meg. A belépés ingyenes, sőt a vendégek még házias ebédet is kapnak. Több éves hagyomány, a verseny tombolabevételét, legutóbb 110 ezer forintot, a rászoruló fiadi iskolások kapják majd.

Címkék: Fiad, fogat, , lovas, bajnok, sport