A somogy megyei Bányán emlékeztek a napokban mexikóváros olimpiai bajnokára, Zsivótzky Gyulára.

A 70 éves korában elhunyt kalapácsvető emlékére fát is ültettek, az eseményen pedig a sportoló gyermekei mellett özvegye is részt vett.

- Nagy szeretettel jöttünk, nem gondoltam, hogy ennyi idő után még ennyire sokan lesznek, akik szeretik őt és megvan még az emlékezetükben és a szívükben a férjem- válaszolta Zsivótzky Gyula özvegye.

null

Komka Magdolna, aki magasugróként két olimpián is részt vett, rengeteg időt töltött férjével a Zselicben.

- Mindig vártuk a februárt, hogy jöhessünk, a barátaink is imádták, mi is imádtuk és a mai napig rettentő sok szép élmény köt ide - tette hozzá Komka Magdolna.

null

Az összejövetelen Hargitay András is tiszteletét tette. Az olimpiai bronzérmes úszó 1972-ben ismerkedett meg Zsivótzky Gyulával, igaz barátságuk néhány évvel később kezdődött, Bányán.

- Nagyon egymásra találtunk, egy nagyon szép barátság volt, bár jóval idősebb volt nálam. Jó volt a Gyula közelében tartózkodni, jó volt az a jóság, ami belőle áradt és azt mondani, hogy én a Zsivótzky Gyula barátja vagyok. Amikor halálhírét vettem, nagyon megrázott - mondta Hargitay András, olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó.

Az emléknapon a faültetés mellett egy kisbolygót is elneveztek az elismert kalapácsvetőről.

Címkék: eméknap, zsivótzky gyula, bánya, sport