Stefik Csaba Tabon kezdett röplabdázni Hajban Dezső irányításával, és tehetségére hamar felfigyeltek - írja emlékezésében a kaposvarvolley.hu. Két év elteltével az NB I-es ZTE együtteséhez hívták, ahol négy évig játszott. Itt lett tagja a magyar ifjúsági válogatottnak, amelyben több mint száz alkalommal szerepelt, és korosztályos Európa-bajnokságon is részt vehetett.

Leszerelése után, 1985-ben került Kaposvárra, a Dózsa csapatához. Már az első év is emlékezetes volt, hiszen mindössze egy játszmán múlt, hogy az együttes nem jutott fel az NB I-be. Egy esztendővel később viszont már nem maradt álom a feljutás. A Laszczik Iván vezette alakulat ráadásként a Magyar Népköztársasági Kupában egészen a bronzéremig menetelt. A Dózsa 1987 júniusában, a válogatottakkal felálló Szeged 3-1-es legyőzésével a négy közé jutott, aztán a budapesti Nemzeti Sportcsarnokban rendezett az elődöntőben 3-0-ra kikapott a Tungsramtól, a harmadik helyért rendezett találkozón pedig ugyanebben az arányban megverte a Bp. Honvéd gárdáját. A 83 perces összecsapáson 9, 16, majd 5 pontot szereztek a fővárosiak.

A szomorú alkalomból a sporportál az 1991-es bajnoki döntő második mérkőzését is megosztotta:

1992-ben aztán végre a csúcsra ért a csapat. Az első bajnoki cím és az első kupagyőzelem felejthetetlen emlék a kaposvári szurkolók számára. Egy évvel később a kupában második lett az együttes, a bajnoki fináléban azonban egymás után háromszor is sikerült megverni a Szegedet, így ismét az első helyet ünnepelhette a társaság. A döntő első meccse Stefik Csaba nagy játékát hozta: a kiváló szélsőütő a második szettben lépett pályára, és oroszlánrészt vállalt abban, hogy a Kaposvári Somogy SC 3-2-re győzött a Szegedi Papiron SC otthonában.

1980 és 1993 között megállás nélkül szerepelt a magyar NB I-ben, és csaknem 500 mérkőzésen lépett pályára. A szakemberek szerint egyike volt a honi élmezőny legjobb nyitásfogadóinak és támadóinak. Sajnos, a felnőtt válogatottban nem villanthatta meg képességeit. A későbbiekben nyolc éven át volt NB I-es játékvezető, és azt is megélhette, hogy Csaba fia is bemutatkozik az élvonalban „Korrekt, becsületes sportoló, igazi csapatember volt" - emlékezett vissza Stefik Csaba egykori edzője, Laszczik Iván. - "Mindig a csapat volt az első számára, és minden helyzetben számíthattunk rá. Nyitásfogadó-ütő poszton játszott, és éveken át alapembere volt a kaposvári együttesnek.”

Címkék: Stefik Csaba, elhunyt, röplabda, sport