Pontosan egy hete kezdődtek Rio de Janeiroban a 2016-os nyári olimpiai játékok és nem gondoltuk volna hogy mindjárt az első napon magyar aranyéremnek örülhetünk, azt meg főleg nem, hogy mindjárt kettőnek. Pedig így lett, magyar idő szerint szombat este Szász Emese női párbajtőrben szerezte meg az idei olimpia első magyar aranyérmét, amit utána Hosszú Katinka aranya követett 400 vegyesben.

Szász Emese nyerte az első magyar aranyérmet Rióban
Szász Emese nyerte az első magyar aranyérmet Rióban

A magyarok két legsikeresebb sportágában született az első két érem és a további érmeink nagy részét is ezek a sportágak adták (eddig). Hosszú Katinka miután bődületes világcsúccsal megnyerte első aranyát 400 méteres vegyes úszásban, némi meglepetésre megnyerte a 100 méteres hátúszást is. Ezután következett kedvenc száma a 200 méteres vegyes, amire abszolút favoritként érkezett és bár csak 0,3 másodperces előnnyel de behúzta azt is. Ráadásként ma hajnalban indult a 200 méteres hátúszás döntőjében, ahol csak századokkal maradt le az aranyról, de a negyedik medálként egy ezüst is szépen csillog.

 

Hard work always pays off! #HWAPO #IronNation #IronLady A kemény munka mindig kifizetődik!

Iron Lady (@hosszukatinka) által közzétett fénykép,

Ahogy ő is nyilatkozta a verseny után egyáltalán nem csalódott hiszen Úgy érkezett Rióban, hogy még nem volt olimpiai érme, a világbajnokságokon pedig két arany és egy bronz volt a legjobb szereplése. „Ez az egész egyszerűen hihetetlen" – tette hozzá örömében a háromszoros olimpiai bajnok úszónő. 

Volt még egy női úszó ma hajnalban aki érmet szerzett, ő pedig Kapás Boglárka, aki épphogy lecsúszott az ezüstről, a 800 méteres gyorsúszásban, de ő sem volt szomorú emiatt. „Két tizeddel lemaradtam az ezüstéremről, de egyáltalán nem bánkódom emiatt. Mondtam is Jazmin Carlinnek, örülök, hogy vele állhatok a dobogón. Amiért jöttem, azt megszereztem, és ez a legnagyobb dolog, ami egy sportolóval megtörténhet" – mondta el a verseny után az úszónő.

Kapás Boglárka bronzérmes 800 m gyorson
Kapás Boglárka bronzérmes 800 m gyorson

A férfi úszóink között is született néhány szép eredmény. Cseh László egyik fő számában a 200 méter pillangóban csak a hetedik helyen végezett, de már akkor elmondta, hogy a rövidebb, 100 méteres távon megpróbál javítani. Ez olyannyira sikerült, hogy hármas holtversenyben végzett a dobogó második fokán Michael Phelps és Chad Le Clos társaságában.

A három világsztár hármas holtversenyben
A három világsztár hármas holtversenyben

De nem ő volt az egyetlen magyar aki az élő legenda Phelps mellett állhatott a dobogón. Kenderesi „sajtburesz” Tamás bronzérmes lett a már említett 200 méter pillangón, aki így együtt fotózkodhatott és ölelkezhetett az amerikai példaképével.

Az úszóink így 3 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzéremmel zárták az idei olimpiát. Ilyen eredményesen magyar úszók 1992 óta nem szerepeltek, sőt: az elmúlt négy olimpián összesen szereztek annyi aranyat, mint most.

Vívóink is szépen muzsikáltak eddig. Szász Emese mellett Szilágyi Áron is aranyat szerzett, aki ezzel megvédte olimpiai bajnoki címét és beírta magát a vívás történelmébe. Rajta kívül csak négy ember tudott duplázni az olimpiák során kardvívásban.

A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron
A kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron

Imre Géza párbajtőrözőnk is közel járt az aranyhoz, ám egy idegőrlő végjátékban egy ponttal alul maradt ellenfelével szemben.
Az éremtábla eddigi állását Márton Anita zárja, aki országos csúccsal szerzett bronzérmet súlylökésben.

Így a magyar csapat 5 arany-, 3 ezüst- és 3 bronzéremmel az igen előkelő tizedik helyen áll az éremtáblán. És még nagyon sok van hátra. Hajrá Magyarok!

Fotók: MTI

Címkék: Szász Emese, Cseh László, Hosszú Katinka, Szilágyi Áron, Rio, magyarok, olimpia, sport