A tapasztalt szervezőgárda szombat hajnalban is gyorsan és pontosan dolgozott, így fél nyolcra összeállt a két part közötti, vitorlásokból és kishajókból álló úszófolyosó, és a legfrissebb próbázók ezek után el is indulhattak a déli part irányába. Csaknem ezren már reggel hét órakor türelmesen vártak a nevezésre, és ezután is folyamatosan jöttek a próbázók az ország minden részéből. Ezúttal is találkozhattunk visszatérő vendégekkel és új arcokkal egyaránt. A Magyar Honvédség Úszó Erődje immár tizenötödik alkalommal vett részt szervezett formában az eseményen, több mint háromszáz fővel. Kilenc órakor már kétezren voltak a vízben, és a leggyorsabbak ekkor már a balatonboglári Platán-strand vendégszeretetét élvezhették. 

Ahogy arra számítani lehetett, válogatott hosszútávúszóink érték el a legjobb eredményeket: a riói olimpiára készülő Papp Márk 58 perc 30 másodperc alatt ért célba, az olimpiai bajnok Risztov Éva pedig alig két perccel később fogott partot, hazai vetélytársát, Olasz Annát megelőzve.  A hosszútávúszó világrekorder Mányoki Attila természetesen gond nélkül birkózott meg a távval, bár hozzátette, neki azért meleg volt a magyar tenger 26-27 fokos vize. Atlantai ötkarikás aranyérmes ökölvívónk, Kovács Kokó István másodszor úszta át a Balatont, és mivel a nagyatádi hosszú távú triatlon országos bajnokságra készül, pihenés helyett visszakerékpározott Révfülöpre.

A népes mezőny több mint kilencven százalékát alkotó amatőrök egész délelőtt szinte megállás nélkül érkeztek a helyszínre, és a nevezések zárása után kiderült, hogy az idén 8223-an neveztek a világ egyik legnépszerűbb szabadidős sporteseményére.

Az elsőként célba érő Papp Márk, aki új rekordot úszott (58:30):

Folyamatosan érkeztek az újabb beérkezők:

Borítókép: Varga György, MTI.

Címkék: 34. Suzuki Balaton-átúszás, Kapospont, élő, 2016, sport