Kaposvár eddig 11 alkalommal adott otthont az Intersport Ifjúsági Futballfesztiválnak. A sikertörténet 2005 júliusának első hétvégéjén indult. Megtelt a Kossuth tér: az első alkalommal megrendezett nemzetközi utánpótlás-torna résztvevői hamar egymásra találtak: a dél-amerikaiak és az afrikaiak egyaránt gondoskodtak a jó hangulatról.

A megnyitó ünnepségen 15 nemzet labdarúgói sorakoztak fel, a résztvevőket Szita Károly polgármester köszöntötte, majd az Aranycsapat két legendája, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula lépett a színpadra.

Először fordult elő Magyarországon, hogy három kontines, Amerika, Afrika és Európa fiataljai játszottak egymás ellen egy futballtornán.

null

- Mi, amikor az egész dolog licencét megkaptuk, úgy határoztunk, hogy nem Budapest lesz a házigazda. Egy olyan várost kerestünk, ahol a foci fontos és sokan szeretik - mondta akkor Kenéz Ádám, fesztiváligazgató.

Az emlékezetes kezdés után a folytatás sem maradt el, és a fesztivál minden évben lépett egy nagyot előre. Az ötödik rendezvényen, 2009-ben három földrész 24 országából csaknem négyezer fiatal vett részt.

A jubileumi torna fénypontjaként világcsúcs-kísérlet szerepelt a programban, és Kaposváron végül megdőlt az egyszerre, együtt, egy helyen dekázás világrekordja! A küzdőtéren 22 nemzet csaknem ezer vállalkozó kedvű sportembere tett kísérletet arra, hogy legalább 12 másodpercig ügyeskedjen a labdával, és végül siker koronázta a próbálkozásokat. A harmadik fordulóban 792-en jártak sikerrel, így megdőlt a Bécsben, 2007 szeptemberében felállított 627 fős csúcs.

A fesztivál az elmúlt tíz évben óriási fejlődésen ment át. Mára Kaposvár és hazánk egyik legnagyobb résztvevő-számú nemzetközi sporteseményévé vált.

null

A futball mellé a kosárlabda, a kézilabda és a röplabda is bekerült a programba, és a helyi fiatalok is pályára léphetnek.

2015-ben a részvevő csapatok száma 265 volt, ez több mint 4000 sportolót és további nagyszámú kísérőt jelentett. A sportszakmai eredmények mellett az esemény jelentős gazdasági sikert is hoz a városnak: a becslések szerint a fesztivál ideje alatt az ide látogatók által elköltött pénz mennyisége meghaladja a 150 millió forintoit.

null

Az előzmények ismeretében aligha meglepő, hogy a kaposvári közgyűlés úgy döntött, 2021-ig meghosszabbítja a szerződést a fesztivált szervező Yogo Bonito Kft-vel.

- Fiatal emberek Európa több országából, több kontinensről eljönnek ide, megismerkednek egymással, beszélgetnek, közük lesz egymáshoz. Ezt tartom a legnagyobb értékének, ezért is támogatom a 2016. évi és az elkövetkezendő öt évre szóló keretmegállapodás megkötését - tette hozzá Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

A 2016-os Intersport Ifjúsági Futballfesztivált július 17. és 23. között rendezik meg, és ismét több ezer fiatalt várnak Kaposvárra.

Címkék: nemzetközi, ifjúsági, fesztivál, Kaposvár, sport