A Központi Nyomozó Főügyészség képviselője a legsúlyosabb, tízéves letöltendő börtönbüntetést kérte A. Zoltán nyolcadrendű vádlottra, akit háromrendbeli bűncselekmény elkövetésével vádolnak. Az elsőrendű K. Zoltán, a másodrendű L. Mátyás és a harmadrendű K. Zsolt vádlott esetében - öt-, illetve hatrendbeli bűncselekmény miatt 1-5 év közötti letöltendő börtönbüntetést indítványozott Angeli László, ügyész. A negyedrendű H. Gábor vádlottra a középmértéket el nem érő börtönbüntetést kért az ügyész.

A többi vádlott esetében felfüggesztett börtön- vagy pénzbüntetést, illetve közügyektől és labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől való eltiltást, valamint vagyonelkobzást indítványoztak.

A 2009-ben indult nyomozás eredményeként 12 vádpontot állítottak össze, mindegyiket egy-egy "bundagyanús" mérkőzéshez kapcsolódóan. A feltételezés szerint a vádlottak ezeknek a találkozóknak az eredményét jogellenesen manipulálták, vagy segédkeztek ebben.

A vádlottak többsége korábbi játékos, de a vádirat leszögezi, hogy az ügyben kulcsszerepet játszott egy menedzser, K. Zsolt is. Az ügyész szerint ő "aktív vesztegetőként" egyrészt fogadóirodáknál, másrészt az elsőrendű vádlott K. Zoltánnál fogadott a meccsekre, ezért állt érdekében megszervezni az eredmények manipulálását.

Mint K. Zsolt korábbi vallomásának felidézésekor elhangzott, K. Zoltán állítólag a fogadóirodáknál magasabb szorzót és fogadási limiteket biztosított. Ezt nem minden esetben végezte önállóan, hanem többek között olyan magyar és külföldi személyek segítségével, akik vagy egyáltalán nem, vagy csak tanúként szerepelnek az ügyben.

A vádpontokat képező, 2008 novembere és 2011 áprilisa között lejátszott meccsek között szerepelnek magyar NB I-es találkozók, illetve Magyar Kupa- és Ligakupa-mérkőzések.

A meccskre egyenként 15 és 40 ezer euró közötti összegekben, több esetben pedig ismeretlen összegben fogadtak. A játékosok alkalmanként ezer és 10 ezer euró közötti összeget kaptak a csalásban való részvételért.

A vádhatóság képviselője, Angeli László perbeszédében K. Zsolt mellett a Siófok egykori vezetőedzője, a magyar válogatott korábbi pályaedzője is hangsúlyos szerepet kapott, mert állítólag többször is előfordult, hogy tudatosan nem a lehető legerősebb összeállításban küldte pályára csapatát, és olyanokat is a kezdő tizenegybe jelölt, akikről tudta, hogy részt vesznek a fogadási csalásban.

A tárgyalássorozat február 11-én a védőügyvédek perbeszédével folytatódik, ítélethirdetés első fokon márciusra várható.

Címkék: bundabotrány, bunda, Siófok, labdarúgás, sport