A Husqvarna Magyarország nagyszabású fakitermelő versenyt rendezett július 11-én a Zselici Erdészetben, ahol az ország legjobb favágói mérték össze erejüket látványos versenyszámokban.

A megmérettetés a Fakitermelő Világbajnokság szigorú szabályai szerint zajlott. A WLC (World Logging Championship) rendszerében a fakitermelők öt versenyszámban, motorfűrészekkel indultak.

A versenyzők láncszerelésben, lánckímélő és kombinált darabolásban, gallyazásban és döntésben mérték össze tudásukat. A csapatok eredményeit erdészekből, tanárokból álló zsűri értékelte, a pontozásnál a precíz megvalósítás és az időeredmény egyaránt számított.

Idén először egy női versenyző is indult, Szekeres Nóra, az ország egyedüli női versenyzője, aki ezúttal egy igazi sztárral kerül szembe a színpadon. Bíró Ica a hazai fitnesz ikonikus alakja bizonyította be, hogy nem véletlenül kapta a Metál Lady nevet.


forrás és fotók: Nagy Andrea/Noguchi Porter Novelliforrás és fotók: Nagy Andrea/Noguchi Porter Novelliforrás és fotók: Nagy Andrea/Noguchi Porter Novelliforrás és fotók: Nagy Andrea/Noguchi Porter Novelliforrás és fotók: Nagy Andrea/Noguchi Porter Novelliforrás és fotók: Nagy Andrea/Noguchi Porter Novelliforrás és fotók: Nagy Andrea/Noguchi Porter Novelliforrás és fotók: Nagy Andrea/Noguchi Porter Novelliforrás és fotók: Nagy Andrea/Noguchi Porter Novelliforrás és fotók: Nagy Andrea/Noguchi Porter Novelli
forrás és fotók: Nagy Andrea/Noguchi Porter Novelli
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Az egész napos verseny után a Bakonyi Bogvágó Banda fakitermők csapata került ki győztesen, második helyen a zirci tűzoltók, a Megyei Lánglovagok végeztek, míg a bronz érmet a szintén fakitermelőkből álló Sefag Zrt csapatának nyakába akasztották Egyéni összesítettben Papp Zoltán erdész nyert, második lett Pilise János fakitermelő, Molnár Márk tűzoltó pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

A gallyazás során a résztvevők harminc, speciálisan elhelyezett ágat vágnak le egy hat méter hosszú, vízszintes rönkről. A lánckímélő darabolás lényege, hogy két fűrészporba ágyazott rönkről egy-egy korongot vágjanak le a versenyzők, anélkül, hogy a fűrész a padlóba szaladna. A kombinált darabolás közben egy darabolón elhelyezett rönkről kétoldali vágással távolítanak el egy adott vastagságú korongot a favágók. A döntés versenyszámában a kijelölt fát három percen belül kell kidönteni úgy, hogy a célkaróhoz minél közelebb dőljön. A láncszerelés a program egyetlen fától független eleme, ahol a versenyzők a motorfűrész vezetőlemezét és láncát cserélik ki a lehető legrövidebb idő alatt.

Címkék: Ropoly, favágó, fűrész, sport