aikido

Nagyot dobott 2013-ban a kaposvári Törő Zoltán. A Kisfaludy tagiskola pedagógusát választotta az év aikidósának a Magyar Aikido Sportért Alapítvány, a Nemzeti Aikido Szövetség-Magyarország és a Makó Budo Klub. A címet 2005-ben alapították azzal a céllal, hogy minden évben elismerésben részesüljenek azok, akik a legtöbbet tesznek az aikidó népszerűsítéséért.

- Ami a lényeg az volt, hogy az aikidoért, magáért az aikido sportért, az aikidoért való tevékenység, az aikidoban való szereplés, nálam konkrétan a gyerekek edzése, elterjesztése a gyerekek körében, ezért adták nekem, ez nagyjából egy ötéves munkát ölel föl nálam - mondta Törő Zoltán.

Az aikidóban nincsenek versenyek. Ez a sport nem arról szól, hogy legyőzzük a másikat, sokkal inkább arról, hogy harmóniában éljünk a természettel és békességben az emberekkel.

- Alapelve az aikidonak a szeretet, a harmónia az Ai maga erről szól, tehát az Ai az aikidoban ez a Kandzsi vagy jel erről szól, a Ki pedig arról szól, hogy az energia a saját vagy az ember belső energiája, illetve az univerzum energiáját mind emellé állítsa, tehát magyarul nem a fizikai erőnkkel fogjuk az ellenfelet legyőzni, hanem magával a szellemiséggel - tette hozzá Zoltán.

Törő Zoltán először a 90-es évek elején kóstolt bele ebbe a sportágba, majd 45 éves korában újra elkezdett aikidózni. Szerinte ezt a harcművészetet korhatár nélkül lehet űzni.

- A lényege a dolognak az, hogy öt éves kortól úgymond az aikidó egyik alaptételében benne van, hiszen O-szenszej az aikidó megalapítója még 88 éves korában is edzett, tehát járt edzeni, tehát nem létkérdés az, hogy ki hány éves - mondta Zoltán.

A 2. danos Törő Zoltán már hat esztendeje oktatja az aikidót az iskolásoknak, köztük Kovács Zsoltnak is.

- Harmadikos korom óta, először eljöttem aikido edzésre és megtetszett, és azóta űzöm. Zoli bácsi segített és ő mellette tanultam meg az önuralmat - árulta el Zsolt.

A Kisfaludyban az első- és ötödik osztályos tanulók órarendjében már ott van aikidó. Törő Zoltán azt szeretné, ha minél több fiatal megismerkedne ezzel küzdősporttal. Kedvcsinálóként legyen elég a japán "Nagymester", O-szenszej gondolata az aikidóról: "az igazi harcos mindig három fegyverrel rendelkezik: a békesség ragyogó kardjával; a bátorság, bölcsesség és barátság tükrével; valamint a megvilágosodás értékes drágakövével."

Címkék: aikido, év, 2013, kaposvár, sport