Csik Ferenc


Az 1936-os, berlini olimpia aranyérmese 1913. december 12-én született Kaposváron. A család 1924-ben Keszthelyre költözött, ahol a fiúk gyakran úsztak a Balatonban. Csik Ferenc már ekkor is kitűnt társai közül. Az érettségi után került Pestre, orvostanhallgatóként, és eközben elkezdett versenyszerűen is úszni. 1934-ben a párizsi Grand Pix-n szerzett aranyérmet, és emellett többszörös magyar és Európa-bajnoki győzelmet is elért.



Az 1936-os berlini olimpián a 100 m-es gyorsúszás döntőjébe jutott Csik Ferenc megmérkőzhetett a legjobbaknak hitt japán és amerikai ellenfeleivel. A magyarok kitörő örömmel fogadták, amikor a magyar úszó elsőként ért a célba. „A világ legboldogabb embere vagyok” - vallotta Csik a győzelem után.

Az aznapi három magyar győzelemmel hatra emelkedett a magyar aranyak száma. Csik az aranyérem megszerzése mellett a 4x200 méteres váltó gyorsúszásban bronzérmet szerzett. Egy évvel az olimpiai győzelem után befejezte tanulmányait az egyetemen, és doktorrá avatták. 1938-ig úszott versenyszerűen, de eztán sem szakadt el a sporttól. Sportorvosként kezdett dolgozni, a magyar válogatott kapitánya volt 1939-ben, majd a Képes Sport szerkesztője 1944 végéig.

csíkferenc


Négy éve volt házas, amikor a háború áldozata lett. Sopronban tevékenykedett, mint katonaorvos, amikor a Magyarországon lezajlott egyik utolsó légitámadásban, a II. világháború vége előtt hat nappal életét vesztette. Keszthelyen helyezték végső nyugalomra.

csík ferenc mellszobra


Életének három fontos városában, Kaposváron, Keszthelyen és Sopronban is sétányt, illetve utcát neveztek el róla. Kaposváron, 1964 óta évente emlékeznek a bajnokra a Csik Ferenc Emlékversennyel, melyen Csik Ferenc édesanyja és özvegye is többször megjelent és értékes jutalmakat ajánlottak fel a győzteseknek.

Címkék: éve, olimpiai, 100, csík, született, ferenc, bajnok, sport