Kaposvár a magyar röplabdasport egyik fellegvára, így az ügyes fiatalok akár a bajnokcsapatig is eljuthatnak. Napjainkban nem könnyű rávenni a gyerekeket, hogy rendszeresen sportoljanak, a fiúk ráadásul jó néhány labdajáték közül választhatnak, a somogyi megyeszékhelyen is.



Péter bácsi, azaz Zarka Péter testnevelő-edző évek óta neveli a fiatalokat a röplabdának. A szakember azt mondja, hogy a röplabda olyan sportág, ahol egy fél évet az alapérintések tanulásával kell eltölteni, utána jön csak a sikerélmény: a győztes szettek és a pontos játék. "Nagyon kevesen választják, mert technikailag ezt a legnehezebb megtanulni. Viszont ez az egyik legbiztonságosabb sportág, nincs olyan mértékű sérülés, mint más sportágakban, így sokkal barátságosabb és nyugodtabb sportágról beszélhetünk" - tetszi hozzá az edző.

Az előkészítő és a mini csoport tagjai heti három edzésen vesznek részt, és saját rendezésű, illetve országos versenyeken is szerepelhetnek. Több csapat már külföldre is eljutott az elmúlt két évben.

Zarka Péter szerint az alsó tagozatól általános iskolásoktól a középiskolás korig érdemes elkezdeni röplabdázni. Aki nagy sikerekre vágyik, jó, ha 7-8 évesen belevág a nagy kalandba. A kaposvári férfi csapat két évtizede, szinte megszakítás nélkül az ország legjobbja, így a példaképeket valóban testközelből láthatják a fiatalok.

A Kaposvári Röplabda Akadémia 2011 nyarán alakult meg, és napjainkban már 13 csapatban több mint 200 helyi fiatal üti a labdát, az előkészítő csoporttól az egyetemistákig.  

Címkék: sportág, utánpótlás, edző, röak, fiatal, röplabda