kerekes


A közös bemelegítés után vívással indult a színes program a városi sportcsarnokban. Neves sportemberek segítettek abban, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz a rendezvényre betérő érdeklődők és a mozgáskorlátozottak.

- A sportnap célja, hogy minél több sportágat bemutassunk, amit mozgássérültek űzhetnek. sokan nem tudják, milyen lehetőségek vannak, hogy akár kerekesszékben ülve is, akár bármilyen súlyosan sérült valaki. Illetve az épkézláb társainknak is bemutatjuk, mennyi mindent csinálhatunk. Rendszeresen lejárnak épek is kosárlabdázni a kerekes-székes fiúkkal - Dani Gyöngyi többszörös paralimpiai érmes vívó.

Dani Gyöngyi többszörös paralimpiai érmes vívó és Szekeres Pál sportért felelős helyettes államtitkár és egyaránt szívesen népszerűsítette szeretett sportját.

- Nagyon sokan elgondolkodnak, hogy nekik is kellene mozogniuk. Ez nem csak a szabadidő eltöltésének a módja, hanem közösségteremtő, kedélyfokozó hatása van - Szekeres Pál sportért felelős helyettes államtitkár, EEMI.

Ilyen sportnapokat 2008 óta rendeznek hazánkban, és a tapasztalatok alapján mindig érkeztek olyan mozgássérültek, akik a látottak hatására kezdtek el rendszeresen sportolni. Mindez igaz a fiatalokra is.

- Azok a szülők, akiknek fogyatékos gyermekük van, és idegenkednek attól, hogy eljárjanak új közösségbe a gyerekek nélkülük, itt kaphatnak jó példát. Hogyan tud integrálódni egy fogyatékos ember a sporton keresztül, hogyan teljesedhet ki az élete, hogyan kerülhet be a munka világába, hogyan találhat párt magának, hogyan indulhat el az élet rögös útján - tette hozzá Szekeres Pál.

Kaposvár polgármestere, Szita Károly, eleget téve a meghívásnak, kerekesszékben játszott végig egy bemutató kosárlabda mérkőzést, nem is akárhogyan. Kaposvár az első szóra a rendezvény mellé állt, mert fontosnak érzi ezt a területet.

- Kaposvár nem csak ezzel a rendezvénnyel járul hozzá a parasportolókhoz, hanem azzal is, hogy két évvel ezelőtt Dani Gyöngyi volt nálunk az év sportolója. Ezzel is mutattuk, hogy mennyire fontos nálunk a parasport - Dér Tamás tanácsnok, kaposvári sportbizottság.

A sportnapon a triatlonisták is megmutatták magukat. Az ő versenyeiken a képeinken látható eszköz helyettesíti a kerékpárt. A kaposvári születésű Bók Lászlót a kaposvári önkormányzat és helyi cégek is segítik céljai elérésében.

- Tizenhárom évesen volt egy balesetem, ezután felkerültem Budapestre, és elkezdtem sportolni. Kétszeres ifjúsági világbajnok úszó vagyok, aztán futottam, most triatlonozok és emellé jött ez a kerékpár - Bók László válogatott paratriatlonista.

A további programban mások mellett tenisz, röplabda, asztalitenisz és még több bemutató is szerepelt. A regionális „sportkóstolgatón” végül kétszáz fő regisztrált érdeklődő vett részt, a sikeres lebonyolításban pedig nyolcvanan segítettek.

Nézze meg videónkat az eseményről:

Címkék: korlátozottak, sportcsarnok, mozgás, napja, sport