A világ legnépszerűbb utánpótlás hajóosztályának legjobbjai hat napon át küzdöttek egymással, és a magyarok a visszafogott kezdés után a hét második felében már nagyszerűen teljesítettek.

Kegyes volt az időjárás a nyílt optimiszt Európa-bajnokság résztvevőihez a szombati záró napon: két futamot is rendezhettek a Balatonon. Öt csoportban ezúttal is 250 hajó szállt vízre, és a leányok mezőnyében végül tíz, a fiúknál pedig kilenc futam eredményei alapján hirdettek győztest. A hatnapos viadalon a legjobb magyar eredményt a 13 éves Veenstra Csenge érte el, aki a 18. helyen zárt.

- A magyar bajnokság öt napos, szerintem tegnapig teljesen kibírtam, de ma már nagyon fáradt voltam, nem is mentem olyan jól - mondta Csenge.

A fiúk mezőnyében a 24. helyen záró Erőss Loránd volt a legjobb hazai induló.

- Ez egy döntő szerepet játszó nap volt. Közel álltunk az ötvenedikhez is, én pedig 26., szóval nagyon koncentrálni kellett, hogy ne essek már vissza. Könnyen megtörténhetett volna - mondta Erőss.

A balatonföldváriak reménysége elárulta: nem volt könnyű dolga az erős nemzetközi mezőnyben.

- Oda kell figyelni a rajtokra, az nagyon meghatározó tény. Én általában az első pályaszakaszon szoktam a legjobb lenni, de nekem a rajtok nem szoktak jól sikerülni, én inkább fel szoktam jönni, mint hogy alapból ott legyek az első tízben - mondta a sportoló.

Ezek a versenyzők fiatal koruk ellenére tapasztalt vitorlázóknak számítanak, és ez a hajóosztály a világ minden táján közkedvelt. Balatonföldvárra még Ausztráliából, Japánból és Brazíliából is érkeztek sportolók.

- Attól olyan népszerű, hogy ez van a piramis alján. Az összes versenyző ebben kezd el vitorlázni, egységes hajók vannak, egységes felszerelések. Mindenki azonos feltételek között kezd el versenyezni, így a világon bárhol megtaláljuk őket, ezért van több százezer versenyző ebben az osztályban - mondta a Windows 8 Optimist EB főszervezője, Majthényi Szabolcs.

A tehetséges hazai fiatalok felemásan teljesítettek a magyar tengeren.

A fiúknál szingapúri, a lányoknál szlovén győzelemmel ért véget a verseny. A balatonföldvári vitorlás bázison az idei nyáron még több nagy országos versenyt rendeznek.

Címkék: windows, klasszis, optimist, vitorlás, verseny, sport