Ezak a kis vitorlások minden kontinensen népszerűek: egy felmérés több mint 160 ezer ilyen hajót tart nyilván. Az edzők szerint az optimiszt hajóosztály mindennek az alapja.

- Ez a legjobb hajóosztály, amivel el lehet kezdeni a vitorlázást. Nagyon speciális doboz formája van, baromi nehéz vele menni. nagy erőfesíztés a hullámkon előrejuttatni, speciális mozgásforma kell hozzá. Ez a mozgás később nagyon hasznára lesz, amikor más hajóosztályokban megy - Brencsán Dávid edző, magyar válogatott.
Ezen a héten tehát a világ legnépszerűbb utánpótlás hajóosztályának legjobbjai vendégeskednek Somogyban. A nyílt optimist (optimiszt) Európa-bajnokságon öt csoportban 40 nemzet 250 fiatal sportolója méri össze egymással az ügyességét, vagyis nagyon erős a mezőny.

- Egy nap három futamot is lehet rendezni, de ha minden edző és csapatvezető beleegyezik, akár négy is lehet. A határa ennek az, hogy a gyerekeket ezen az erős napon nem szabad sokáig a vízen tartani. de a felnőteteket sem - Erdélyi Béla szervezőbizottsági tag.
A múlt heti szeles időből nem sok maradt erre a hétre, így nem volt könnyű futamokat rendezni a Balatonon. A szervezők mindent megtettek azért, hogy versenyezhessenek a fiatalok, a magyar szurkolók pedig örömmel tapasztalták, hogy a hazai színek képviselői egyre ügyesebben teljesítettek a vízen.

- A magyarok nagyon jó versenyzők, dsok versenyen bizonyítottak, az első tíz százalékban a helyük, de az, hogy most itt van a verseny, néha előny, néha hátrány, Az elején nagy volt a nyomás, hogy itt voltak a barátok, és ezt meg kellett szokniuka  magyar versenyzőknek - tette hozzá Brencsán Dávid.

A 101 főt számláló lány mezőnyben a legjobb magyar, Veenstra (vensztra) Csenge öt futam után a 18. helyen állt. A 13 éves sportoló azt is elárulta, hogy került kapcsolatba ezzel a sporttal.

- Nagyon szép a házunk kilátása, láttuk a kis optimisteket, meglátogattuk a kikötőt, és úgy - Veenstra Csenge, Magyarország.
A fiúk között a Balatonföldvári Spartacus versenyzője, Erőss Loránd négy futam után a 22. helyet foglalta el az eredménylistán. A tervek szerint az Európa-bajnokság szombaton fejeződik be, és talán addig újabb futamokat is rendezhetnek még.

Címkék: optimist, vitorlás, 2013, verseny, balaton, sport