A városi fürdőben két nemzet 21 egyesületének csaknem 300 úszója szállt vízbe a hétvégén, és a rendező Kaposvári Sportközpont és Sportiskola magabiztosan szerezte meg a csapatverseny első helyét.

A csütörtöki emlékfa-ültetés után szombaton már a versenyzők léptek elő főszereplővé a kaposvári városi fürdőben. A résztvevők a kétszeres paralimpiai bajnok Sors Tamással is találkozhattak a helyszínen.

- Én régen nagyon sokat úsztam itt, gyermekkoromban, és nem is láttam azóta, amióta fel lett újítva, nagyon szép. A hangulat viszont ugyanolyan jó. Emellett az edzőm nem tudott eljönni, helyettesítem, segítem mérni az időt, jó tanácsot adni a gyerekeknek, úgyhogy most nagyon sok dolgom van itt -
mondta a  kétszeres paralimpiai bajnok úszó, Sors Tamás.

A sportág képviselői nem csak az elvégzett munkában, hanem a korábbinál nagyobb állami támogatásban is bíznak.

- Megszületett a sporttörvény. A korábbi időszak rendezetlen, esetleges finanszírozása, az elvonások után csak Somogyba 850 millió forint érkezett a társasági adó állami lemondása után, és ha csak a vizes sportágakat említem, 125 millió forint ebből a vízilabdába - mondta Gelencsér Attila országgyűlési képviselő, MOB-tag.

A 16 kiemelt sportág 16 milliárd forintos támogatásából pedig csaknem 2 milliárd forinthoz jut majd a magyar úszósport. A jubileumi Csik Ferenc emlékverseny az összefogás jegyében valósult meg.  

- Szeretném megköszönni a szülők, sportvezetők segítségét, akik a verseny létrejöttében és segítettek, és abban bízunk, hogy pár éven belül a legnagyobb úszóink is eljönnek majd - mondta Dér Tamás  tanácsnok, a kaposvári sportbizottság elnöke.

A programban több mint hétszáz rajt szerepelt, és izgalmas küzdelem végén dőlt el a dobogós helyezések sorsa.

- Most kisgyerekeket hoztam, 11 éveseket, amióta átmentünk az UTE-be, a válogatottak mellett kis csoportunk is van, a nagyokkal majd a bécsi és a római versenyre látogatunk ki - mondta az UTE úszóedzője, Virth Balázs.

Csik Ferenc a több száz fiatal kaposvári úszó példaképe.

- Élete pályája során csak pozitív dolgot hallottunk, illetve nagyon nagy sportembernek tartottuk. Nem csak azért, mert olimpiai bajnok volt, hanem mert példás családapa volt és hogy a sportért mennyi mindent tett - mondta a  Kaposvári Sportközpont és Sportiskola vezetőedzője, ifj. Kovács László.

A jubileumi Csik Ferenc emlékversenyen két ország 21 egyesületének 300 sportolója szállt vízbe. A kaposváriak ifjúsági válogatottja, Dudás Dániel jó erőfelmérőnek szánta ezt a viadalt.

- 1500 gyorsra készülök, a fő verseny június végén lesz, addig minden számot erősen úszunk, megpróbálom a nyár végére összehozni ezt az 1500-at, ez a legfontosabb - mondta Dudás Dániel.

A Kaposvári Cápák SE felnőtt válogatottja, Pataki Fanni a tavalyi debreceni Európa-bajnokság után az idei barcelonai világbajnokságot is megcélozza.

- Eddig szerintem nagyon jól sikerült a felkészülésünk. Annyi nehezítette a munkát, hogy az idén érettségizem, és még vissza van a szóbeli érettségim. De szerintem nagyon jól sikerült, és erre a versenyre is nagyon készültünk - mondta az úszó.

A Csik Ferenc emlékére kiírt 100 méteres gyorsúszó szám után Pataki Fanni és Dudás Dániel egyaránt felállhatott a dobogóra: előbbi ezüst-, utóbbi bronzéremmel zárt. A csapatok versenyét a Kaposvári Sportiskola magabiztosan nyerte meg 36 éremmel a 18 dobogós helyezést gyűjtő fővárosi Budafók előtt. A Kaposvári Úszó SE a várakozáson felüli negyedik, az Adorján pedig a hatodik helyen zárt. A további somogyi egyesületek közül a barcsi a hetedik, a Kaposvári Cápák a nyolcadik, a Mozdulj Csurgó a 11., az Ezüstpart Siófok pedig a 13. helyen végzett. A csapat-győztes Kasi versenyzői közül Tarai Petra volt a legeredményesebb, aki 4 arany- és 1 ezüstérmet szerzett.

Címkék: kasi, érem, úszás, somogy, kaposvár, sport