Az 1936-os, berlini olimpia aranyérmese 1913. december 12-én született Kaposváron. A család 1924-ben Keszthelyre költözött, ahol a fiúk gyakran úsztak a Balatonban. Csik Ferenc már ekkor is kitűnt társai közül. Az érettségi után került Pestre, orvostanhallgatóként, és eközben elkezdett versenyszerűen is úszni. 1934-ben a párizsi Grand Pix-n szerzett aranyérmet, és emellett többszörös magyar és Európa-bajnoki győzelmet is elért.

Az 1936-os berlini olimpián a 100 m-es gyorsúszás döntőjébe jutott Csik Ferenc megmérkőzhetett a legjobbaknak hitt japán és amerikai ellenfeleivel. A magyarok kitörő örömmel fogadták, amikor a magyar úszó elsőként ért a célba. „A világ legboldogabb embere vagyok” - vallotta Csik a győzelem után.

Az aznapi három magyar győzelemmel hatra emelkedett a magyar aranyak száma. Csik az aranyérem megszerzése mellett a 4x200 méteres váltó gyorsúszásban bronzérmet szerzett. Egy évvel az olimpiai győzelem után befejezte tanulmányait az egyetemen, és doktorrá avatták. 1938-ig úszott versenyszerűen, de eztán sem szakadt el a sporttól. Sportorvosként kezdett dolgozni, a magyar válogatott kapitánya volt 1939-ben, majd a Képes Sport szerkesztője 1944 végéig.


Négy éve volt házas, amikor a háború áldozata lett. Sopronban tevékenykedett, mint katonaorvos, amikor a Magyarországon lezajlott egyik utolsó légitámadásban, a II. világháború vége előtt hat nappal életét vesztette. Keszthelyen helyezték végső nyugalomra. Életének három fontos városában, Kaposváron, Keszthelyen és Sopronban is sétányt, illetve utcát neveztek el róla. A somogyiak 1964 óta évente emlékeznek a bajnokra a Csik Ferenc Emlékversennyel, melyen Csik Ferenc édesanyja és özvegye is többször megjelent és értékes jutalmakat ajánlottak fel a győzteseknek.

A kaposvári centenáriumi megemlékezés két fontos dátuma május 23-a és május 25-e. Május 23-án emlékfát ültetnek a városi fürdőben dr. Csik Ferenc szobra mellett, és a megemlékezésen a magyar úszóválogatott legendás szövetségi kapitánya, Kiss László is tiszteletét teszi. Két nappal később pedig a hagyományos emlékversenyre vár népes mezőnyt a rendező Kaposvári Cápák SE és a Kaposvári Sportközpont és Sportiskola vezetése.

Címkék: csík, emlékverseny, ferenc, olimpia, kaposvár, sport