A módosítás elsősorban a gyerekek biztonságát szolgálja. Tavaly ugyanis 75 százalékkal több kiskorút ért közúti baleset,  2011-hez képest.

A zebrán ütöttek el egy 13 éves lányt még 3 éve Kaposváron. A gyereket életveszélyes állapotban vitték kórházba.

Az ilyen és ehhez hasonló balesetek elkerülése miatt is módosították több pontban a KRESZ-t, ami elsősorban a gyerekek védelmét szolgálja.

A "Gyermekek"-et jelző tábla környéken az autósoknak eddig lassítaniuk kellett, május elsejétől azonban már legfeljebb 30 km/órás sebességgel lehet megközelíteni.

Amennyiben gyerekeket szállító busz egy keskeny út szélén áll, és éppen fel és leszállnak róla, a buszt még kikerülni sem szabad.

- Az út párhuzamos közlekedésre alkalmas, akkor az autós fokozott figyelemmel 30 km/órás sebességgel elhaladhat az autóbusz mellett, ha viszont ez az úttest párhuzamos közlekedésre nem alkalmas, akkor az autóbusz mellett a föl és leszállás idejére, nem haladhat el, meg kell állni az autóbusz első vonalában, vagy hátsó vonalában - mondta a Németh Autósiskola gyakorlati oktatója, zántó József.

Ez a szabály csak azokra a buszokra vonatkozik, amelyekre ilyen sárga táblát tettek ki. Az általunk megkérdezettek örülnek a változtatásnak.

- Ez nagyon jó, mert a gyerekek nem óvatosak, átszaladnak elöl, hátul, amikor kiszállnak, úgyhogy ezt nagyon-nagyon jónak tartom, hogy ezt megszigorították - árulta el Kis Károlyné.

A statisztikai adatok szerint tavaly közlekedési balesetben 75 százalékkal több gyermek halt meg, mint egy évvel korábban. A KRESZ módosítással a jogalkotók ezen a számon szeretnének javítani. Aki nem tartja be az új szabályokat, akár 150 ezer forintra is megbírságolhatják.

Címkék: kresz, sebesség, gyerek, autó, baleset, sport