Az állami támogatással működő tehetséggondozó intézmény főigazgatója, Mocsai Lajos egyértelműen megfogalmazta az előttünk álló évek feladatait.

- A magyar kézilabdasport számára közvetlenül az NB I. és a nemzeti válogatott utánpótlását kell hogy szolgáltassa, még pedig úgy, hogy a vezető klubokkal, a működő akadémiákkal együtt, egymásra épülve, megőrizve a Nemzeti Akadémia egyedüli karakterét. Az első dolog az, hogy az itt lévő edzőkollégák nemzetközi szintű, sporttudományra épülő korosztályos képzési anyagot tudjanak végrehajtani a lehető legmodernebb eszközrendszerrel. A második, hogy a fiatalok tanulmánya, személyiségfejlesztése, nyelvi-informatikai szakirányú képzése magas szinten folyjon - mondta a Nemzeti Kézilabda Akadémia főigazgatója, Mocsai Lajos.

A sikeres felvételi nagy ugrás lehet a tehetséges fiataloknak: az elmúlt időszakban csaknem 150-en jelentkeztek az akadémiára, az ország minden részéből és a határon túlról is.

- Öt éve kezdtem el, elég keményen csinálom. Azért jöttem, hogy megmérettessem magam, és itt jó kézilabda lehetőségek vannak - mondta Farkas Kata.

- 2007-be kezdtem el kézilabdázni Bonyhádon, aztán átigazoltak Szekszárdra, azóta ott kézilabdázok. Irányító vagyok, és szerintem jól megy a játék most. Az interneten és a tévében is láttuk. Megtetszett nekünk. szeretnénk minél magasabb szinten kézilabdázni, ezért jöttem el - árulta el Tornóczky Sára.

- Nagyon szeretek kézilabdázni. Komolyabb terveim is vannak, kis korom óta az az álmom, hogy kikerüljek az olimpiára - tette hozzá Szécsi Rebeka.

A több órás felmérés során egyebek mellett a gyorsaságot, valamint a láb- és a vállerősséget is mérték.

- Vannak fizikális, kondicionális tesztek, van a játékkészség, és vannak a testi adottságok. Nálam az első, hogy hogyan játszik, milyen a viszonya a labdához, milyen ügyes. Ezen belül kérdés, mekkorát ugrik, milyen gyorsan fut a mezőnyjátékos, a kapus milyen gyors és bátor, és ezekből össze lehet tenni egy olyan eredménytesztet, ami alapján azt mondhatjuk, ide való ez a kislány - számolt be a Nemzeti Kézilabda Akadémia női szakág vezetője, Hajdu János.

- Látjuk a nyugat-európai példákat, látjuk a világ élvonalába dolgozó nemzetek utánpótlását, és mindenképpen szükség volt arra, hogy Magyarországon is elinduljon egy olyan folyamat, ami az utánpótlást és az utánpótlásban való gondolkodást, a hozzáállást megváltoztatja. A magyar kormány úgy gondolta, hogy az utánpótlásba pénzt kell fektetni, mert a jövő nemzedékét próbáljuk nevelni - mondta a Nemzeti Sport Intézet igazgatója, Bardóczy Gábor.

A képzési központ nemzetközi hírű szakemberei külön-külön mérték fel a lányok és a fiúk képességeit, a legjobbak pedig már Balatonbogláron kezdhetik meg középiskolás tanulmányaikat az új tanévben.  





Címkék: Mocsai, kézi, akadémia, labda, Balaton, somogy, sport