A 2011 nyarán alakult utánpótlás-nevelő egyesület az első időszak sikerei után szeretne tovább fejlődni, és Demeter György szakmai igazgató szerint ehhez szinte minden adott a somogyi megyeszékhelyen. A város hosszú távú, öt éves együttműködést köt majd az akadémiával, és mindent megtesz majd azért, hogy megvalósuljanak az elképzelések.

A Kaposvári Röplabda Akadémia 2011 nyarán alakult meg, és az országban egyedülálló módon összefogja a leány és a férfi utánpótlást. Napjainkban az előkészítő csoportoktól az ifjúsági korosztályig 13 csapatban 200 helyi fiatal üti a labdát.

- A kezdeti nehézségeket átvészeltük, egy másfél éves cikluson vagyunk túl. Az első év az átadásé és az átvételé volt a Kaposvári Sportiskolával, illetve a kapcsolat kialakítása a felvevő-egyesületekkel. Ez a változás az eredményeken nem látszott meg, jól sikerült, ugyanolyan eredményesek tudtunk lenni, főleg a fiú szakosztály, de a lányokra sem lehet panasz. Ugyanúgy Magyarország élcsapata vagyunk Kaposváron -  mondta a Kaposvári Röplabda Akadémia UMSE szakmai igazgatója, Demeter György.

A kaposvári önkormányzat eddig is támogatta az egyesületet, és ezután is az akadémia mellett marad. A megállapodás szerint a város az anyagiak mellett abban is segít, hogy a csapatok ezután is rezsiköltségen használják a tornatermeket.

- Ötéves megállapodást tudunk kötni a Kaposvári Röplabda Akadémiával. Ezzel  egyrészt az akadémia biztos lábakon tud állni, hosszú távra tud tervezni - mondta a Dér Tamás tanácsnok, a kaposvári sportbizottság elnöke.

Másrészt pedig országos szintűvé alakulhat a tehetséges tizenévesek képzése.

- Természetesen ezt az alapot meg kell tartani: a kaposvári utánpótlás-nevelést, és 14 éves korig minél jobban kiszélesíteni a bázist. Egy országos szintű akadémiai képzést kell kialakítani Kaposváron, minden adott hozzá. Az iskolák, a Munkácsy és a Gépész, ezekre támaszkodva, megfelelő kollégiumi háttérrel, ragyogóan fel lehet építeni egy modellt - árulta el Demeter György.

Az előttünk álló időszak feladata lesz a tervek elkészítése, a tárgyalások megkezdése és sikeres befejezése. Ha minden a tervek szerint alakul, 2014 szeptemberében hivatalosan is megkezdheti működését a Nemzeti Röplabda Akadémia első évfolyama.

A mai sportbizottsági ülésén a város idei költségvetése is terítékre került.

- Nagy öröm, hogy bázis szinten tudjuk tartani a sportbizottság keretét, 10 millió forintból gazdálkodunk - mondta Dér Tamás.

A bizottsági ülésen elhangzott: Kaposvár elmúlt évi magyar bajnokait március 28-án köszöntik majd a Városháza dísztermében.

Címkék: demeter, fino, röplabda, kaposvár, sport