A viadalt január 29-e és február 5-e között rendezik, azaz kedden már élesben megy a küzdelem. Árok Csaba négy évvel ezelőtt aranyéremmel tért haza az Egyesült Államokból. A rangos eseményre nem csak a sportolók készülnek, hanem egy angyatádi fotográfus-újságíró is, aki szeretné megörökíteni az újabb magyar sikereket az utókornak.

Árok Csaba 2009-ben aranyérmet nyert a speciális olimpikonok téli világjátékán, az egyesült államokbeli Boise-ban (e: bojziban). Az akkor 18 éves kaposvári sportoló több száz vetélytársát utasította maga mögé. Hangulatos, magyaros jellegű programjával óriási sikert aratott.

- Jól érintett, eleinte fel sem fogtam, hogy megnyertem, utána láttam, hogy jönnek felém, gratulálnak, kezdtem felfogni, hogy megnyertem - mondta a Bárczi DSE Kaposvár speciális olimpiai bajnoka, Árok Csaba.

Árok Csaba a kaposvári jégcsarnok nyitásakor húzott először korcsolyát a lábára. A Bárczi iskola tanulóinak már a kezdetek óta lehetőségük volt a régió egyetlen fedett jégcsarnokában gyakorolni, ami meghozta a nagy nemzetközi sikert is. A 37 tagú magyar küldöttség összesen hat arany-, 11 ezüst- és 13 bronzérmet szerzett a 2009-es téli játékokon, és a sikercsapat tagjainak nem akármilyen fogadtatásban volt részük.

- Mága Zoltán előadóművész lepte meg az olimpiai csapatot azzal a zenével, amiből Csabi kűrjét összevágtuk és az egész ferihegyi reptér Csabi kűrjétől zengett ez fantasztikus élmény volt nekem is - mondta a Bárczi Módszertani Központ gyógypedagógus-oktatója, Babochay Edit.

Vagyis Brahmstól a Magyar táncok dallama csendült fel, hiszen Csaba koreográfiája erre a zenére készült. A hangulatos, magyaros jellegű program óriási sikert aratott, nemcsak a közönség, hanem a bírák szívébe is belopta magát a kaposvári sportoló.

Az idei játékokon a Bárczi DSE három sportolója is részt vehet. Árok Csaba ezúttal - Papp Norbert társaságában - síelésben, Markotány Márk pedig műkorcsolyázásban áll rajthoz.  

Az értelmi fogyatékossággal élők világjátékain öt sportágban, hófutásban, alpesi síben, gyorskorcsolyában, műkorcsolyában és padlóhokiban hirdetnek győzteseket. A viadalra egy nagyatádi fotográfus-újságíró is készül.

- Körülbelül 50 fős delegáció megy ki, megyek ki velük filmezni. Zseniális dolog történik, amit Barcelona óta látok. Ez az egyik legszebb történet. Nincs pénz, nincs egymás taposása, valami olyasmiről szól, amibe ha az ember nézőként belecsöppen, hosszú időre fel tud töltődni. Ki-ki milyen tasakkal megy oda - mondta eM. Soós György, fotográfus-újságíró.

Soós György kínai barátjával, Kettős fanzázia címmel jelentetett meg könyvet a speciális olimpiák kapcsán.

A magyar válogatott január 25-én utazott el el a játékok helyszínére, a küzdelem január 29-től február 5-ig tart. Reméljük, 2013-ban sem maradunk érmek nélkül.

Címkék: korea, olimpia, speciális, dél, somogy, sport