A balatonbogláriak hosszú évekig vártak arra, hogy legyen saját sportközpontjuk. Az uszodát és a sportcsarnokot végül 2007-ben adták át, és immár a jövő sem bizonytalan: a Balaton-parti város lesz a Nemzeti Kézilabda Akadémia központja. Az akadémia főigazgatója, a somogyi kötődésű Mocsai Lajos a Kapos Televízió Tiszta beszéd című műsorában beszélt a helyszínválasztás kulisszatitkairól.


- Amikor mondtam, hogy Boglár, ha találunk egy komoly elszállásolási lehetőséget és a további előnyöket kihasználjuk, ennél jobbat nem tudunk találni. A magyar kormány stratégiai ágazatnak tekinti a sportot, és a minsizterelnök úr világosan kijelölte, hogy minden sportágnak kell egy otthont találni, ahol az báltala megfogalmazott öt-hat dolgot el tudja látni látni - mondja  a Nemzeti Kézilabda Akadémia főigazgatója, Mocsai Lajos.


A legfontosabb feladat az ország és a Kárpát-medence legtehetségesebb fiataljainak összegyűjtése. Emellett az edzők és a játékvezetők továbbképzése, a sportturizmus és a munkahely-teremtés is a célok között szerepel.


A kézilabda napjainkban az egyik legnépszerűbb és legeredményesebb labdajáték hazánkban. Mocsai Lajos kiemelte: csak azok az országok tudnak versenyképesek maradni a világ kézilabdázásában, amelyek tervszerűen foglalkoznak az utánpótlással. A szakember szerint Somogy jó gazdája lesz az intézménynek. A felvételi vizsgákat február 18-a és március 8-a között tartják.



Címkék: szeptemberben, feladat, akadémia, ország, kézilabda, sport