A Magyar Diáksport Szövetség megalakulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett közgyűlésen a Munkácsy testnevelő-edzője, Simonné Kutas Zita vehette át az iskola díját.

A Magyar Diáksport Szövetség jubileumi közgyűlésén újabb rangos elismeréssel gazdagodott a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium.  
- Az a megtiszteltetés érte a Munkácsy Mihály Gimnáziumot, hogy a diáksportszövetségben az elmúlt tíz év legeredményesebb iskolája lett. Büszke voltam, nagyon jól éreztem magam, nagyon nagy dolognak tartom, hogy a gimnázium neve elhangzott a Parlamentben - a Munkácsy Mihály Gimnázium testnevelő-edzője, Simonné Kutas Zita.
Az elmúlt tíz év néhány igazán emlékezetes pillanata. 2005 januárjában nem mindennapi sportsikert ért el a Munkácsy: az iskola leány röplabdacsapata megszerezte tizedik országos diákolimpiai bajnoki címét. Simonné Kutas Zita tehetséges tanítványai ráadásul egymás után ötödször lettek első helyezettek.


- Mi egy osztályba járunk, régóta együtt röplabdázunk és jól együtt vagyunk mindenhol - mondja Kondor Tímea.
-Siker? Elég sok volt, ez már az ötödik diákolimpiai bajnoki címem, de nagy sikernek tartom a tavalyi felnőtt NB I-es aranyérmet. Nekem ez is sokat jelent - tette hozzá Tímea.
2007 februárjában történelmet írtak a Munkácsy gimnázium labdarúgói. Az élsportolói osztály tagjaira épülő együttes megnyerte a teremlabdarúgók országos diákolimpiáját! Somogyi csapatnak korábban ez soha nem sikerült.


- Nagyon nehéz volt, de számítottunk rá, mert jó játékosok alkotják ezt a csapatot - Bőle Lukács.
2010-ben sem állította meg senki a Munkácsy VI. korcsoportos fiú kosárlabdacsapatát. Fekete Ádám tanítványai magabiztosan hódították el a diákolimpia országos első helyét.
- Építkezünk továbbra is. Volt egy két éves időszak, ami nem igazán volt jó, de most már jönnek fel a mostani nyolcadikasok, több tehetséget találtunk, akik a mi iskolánkat választották. Ez a Kaposvári Kosárlabda Klubnak és a Munkácsynak is jó - tette hozzá.


A sikerek egyik alapja az volt, hogy Kaposvár városa tíz évvel ezelőtt létrehozta az élsportolói osztályt ebben a gimnáziumban. A fiatalok éltek a lehetőséggel, de olyan tanulók is értek el szép sikereket, akik más tagozatra járnak. Simonné Kutas Zita szerint napjainkban már nem olyan könnyű a középiskolásokkal nagy sportsikereket elérni, mint régebben - mondja a Munkácsy Mihály Gimnázium testnevelő-edzője, Fekete Ádám.    
- Sokkal nehezebb, a gyerekek nem tudják, mi a siker, mi a küzdés, mi az elsőnek lenni. Korábban minden játékban és egyéniben is ott voltunk az elején. Most 4-6. helyen vagyunk, a mai gyerekeket nehéz megtanítani arra, hogy a legjobb akarjon lenni és győzzön - Simonné Kutas Zita.
A Munkácsys fiatalok a 2012/13-as tanévben is szeretnének sikereket elérni: a leány röplabdázók és a fiú kosárlabdázók továbbra is az országos élmezőny tagjai.

Címkék: iskola-díj, Gimnázium, diáksport, Munkácsy, osztály